Хто отримає владу в Ірані після загибелі Раїсі: країні пророкують нову хвилю протестів

Хто отримає владу в Ірані після загибелі Раїсі: країні пророкують нову хвилю протестів

Після загибелі президента Ірану Ібрагіма Раїсі в результаті аварії вертольота19 травня обовʼязки президента країни візьме на себе перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі. Смерть Раїсі матиме вагомі наслідки – країні вже прогнозують хвилю потенційних протестів.

Матеріал підготував "Апостроф".

Читайте також: Масові страти політв’язнів, дружба з Росією і придушення протестів: що відомо про загиблого президента Ірану

Зокрема Tasnim повідомляє, що у понеділок, 20 травня, офіційно підтвердили, що президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув – з огляду на це кабінет міністрів іранської адміністрації скликав екстрене засідання. Кабмін висловив співчуття з приводу загибелі президента та його супутників у катастрофі гелікоптера.

Крім того, зауважується, що відповідно до Конституції Ірану, перший віцепрезидент Ірану кабінетом міністрів керуватиме Мохаммад Мохбер на розсуд лідера ісламської революції аятоли Сеєда Алі Хосейні Хаменеї до обрання нового президента. Мохаммад Мохбер виконуватиме обовʼязки президента впродовж 50 днів. Адже закон передбачає, що рада у складі спікера парламенту, глави судової влади та першого віцепрезидент повинна бути сформована та вжити заходів щодо обрання нового президента протягом 50 днів.

Британська агенція Sky News з посиланням на кореспондента зауважує, що "це делікатний момент для Ірану. Президент Раїсі є другою найважливішою людиною в Ірані після Верховного лідера аятоли Алі Хаменеї". Тому його загибель "... матиме далекосяжні наслідки".

Ось як коментує це кореспондент Sky News Алістер Банколл:

"Після багатьох років антиурядових демонстрацій, після смерті Махси Аміні у 2022 році, це може стати моментом для нового підйому протестного руху… У довгостроковій перспективі смерть Раїсі матиме наслідки для верховного лідера".

Банколл зауважує, що Раїсі не був "всенародно популярним"в Ірані. Ставши президентом з другого разу він отримав найнижчий показник з часів революції 1979 року.

При цьому видання Reuters з посиланням на високопоставленого іранського чиновника зауважило, що аварія з гелікоптером трапилася на тлі чимраз більших розбіжностей всередині Ірану через низку політичних, соціальних та економічних криз. Зокрема політики Ірану стикаються з міжнародним тиском через ядерну програму Тегерана і поглиблення військових контактів з Росією під час війни в Україні.

Крім того, Reuters зауважує, що протягом багатьох років багато хто розглядав Раїсі як сильного претендента на посаду наступника аятоли Алі Хаменеї, який схвалював основні напрямки політики Раїсі.

Інститут вивчення війни оцінює, що загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера. Адже саме Раїсі вважається одним з головних претендентів - разом із сином Хаменеї, Моджтабою Хаменеї, - на посаду верховного лідера Ірану.

"Наступні кілька днів можуть змінити безпосередню і довгострокову динаміку режиму, включно з наступництвом верховного лідера. Однак смерть Раїсі, зрештою, не змінить нинішньої траєкторії режиму в бік більш жорсткої та консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики", – вважають аналітики ISW.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що рятувальники знайшли вертоліт президента Ірану.

  • Вас також може зацікавити:

Президента Ірану й досі шукають: відео рятувальників

Іранців закликали молитися: життя президента країни "під загрозою"

Президент Ірану загинув: ЗМІ з'ясували подробиці авіакатастрофи

Поделиться сюжетом

Последние новости

НАПК озвучил имена военкомов, которые живут как короли: имущества на сотни миллионов

Супермаркеты резко взвинтили цены на мясо

Баклажаны теперь готовлю так: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал интересный рецепт

У игроков 15 часов на основные задания: для Hogwarts Legacy создают масштабное DLC

Украинцы могут получать пенсии по-новому: детали законопроекта

Полиция займется школьниками: будут реагировать очень быстро

Какие цветы можно сажать на зиму, чтобы они не замерзли: хозяйки поделились хитростями

Солдаты КНДР могут вступить в войну: "10 тысяч подготовленных военных"

Пенсия по возрасту или инвалидности: что выгоднее для украинцев

Ароматная уха по-одесски: простой рецепт от звезды "Мастер шеф" Татьяны Литвиновой

Конец печали и слезам: главный игровой провал 2024 года готовится вернуться с сенсацией

Облавы ТЦК после концертов должны проходить постоянно: нардеп предупредил уклонистов

Стоимость отопления вырастет на 110%: когда изменятся платежки

Гороскоп на 14 октября для всех знаков Зодиака: кто получит хорошие новости

Почему женщинам запрещено работать 14 октября и кому нужно надеть лучшую одежду сегодня: приметы и запреты на Параскевы