Крах вільної торгівлі в ЄС: експерт розповів, як Європа програла Китаю

Крах вільної торгівлі в ЄС: експерт розповів, як Європа програла Китаю

Вільна торгівля, як система, зазнала краху, тому Європа має звернутися до китайського досвіду в організації економіки та безпеки .

Таку резонансну заяву в своєму звіті зробив колишній прем’єр-міністр Італії та екс-очільник Європейського центрального банку Маріо Драґі.

Звіт, що отримав назву "Майбутнє європейської конкурентоспроможності", детально аналізує економічні та безпекові аспекти ЄС, порівнюючи їх із ситуацією в США та Китаї. Зокрема, Драґі зауважує, що Європа поступилася Китаю у ключових галузях, таких як космічні технології та енергетика. Він вказує на те, що ЄС став "підсідати" на американські технології, зокрема в сфері космосу, де домінують ракети Ілона Маска.

Серед важливих тем звіту — безпека, зокрема, підтримка України. Драґі підкреслює фрагментацію європейського військово-промислового комплексу, яка ускладнює ефективну взаємодію між країнами. Він вважає, що для покращення ситуації необхідно створити єдиний керівний орган, який зможе централізувати зусилля ЄС у сфері безпеки.

Однією з основних пропозицій Драґі є централізація управління, що передбачає побудову вертикально інтегрованих систем у ключових секторах, взявши за приклад Китай. За його словами, Єврокомісія повинна стати основним центром такої системи. Однак українські експерти висловлюють скептицизм щодо можливості реалізації таких ініціатив.

На думку фахівців, звіт Драґі намагається зафіксувати занепад ліберальної економіки, закликаючи ЄС відмовитися від принципів вільної торгівлі на користь авторитарних моделей. Експерт Іван Ус вважає, що Драґі фактично закликає до створення організації промисловості, подібної до китайської.

Проте Анатолій Амелін, виконавчий директор Українського інституту майбутнього, вважає, що пропозиції Драґі не відповідають реаліям ЄС. Він підкреслює, що економічна структура Європи значно відрізняється від китайської, і спроби впровадження подібних моделей можуть закінчитися невдачею.

Крім того, Драґі підкреслює важливість енергетичних питань, вказуючи на втрату дешевих російських енергоресурсів як головну причину занепаду економіки ЄС. Відзначається, що зниження цін на енергоресурси в ЄС є наслідком зміни енергетичної політики, яка вже активно відбувається.

Загалом, звіт Маріо Драґі викликає багато запитань і суперечок. Він намагається знайти нові рішення для старих проблем, проте обрана модель може виявитися неприйнятною для країн ЄС, які звикли до принципів демократії та вільної економіки.

Джерело: УНІАН

Поделиться сюжетом

Последние новости

Украинские бойцы устроили засаду на российских морпехов

Долги за коммуналку: как избежать отключения света, газа и воды

Когда и как пересаживать вазоны осенью: эксперты дали важные советы

Валерий Дубиль: Фракция «Батькивщины» в парламенте и Киевсовете против увеличения налогов для украинцев

КМИС изучил уровень доверия к Зеленскому

"Организм готовится": психиатр объяснил, почему люди "заедают" стресс и как с этим бороться

Расслабляться рано: почему нумерологи говорят, что 2025 год будет еще сложнее, чем 2024

Фракция «Батькивщины» в парламенте и Киевсовете против увеличения налогов для украинцев, — Валерий Дубиль

В Украине готовятся к зиме без отключений электричества: известно об условиях

"Нет смысла мобилизовать": кого из мужчин даже не будет трогать ТЦК

В Киеве подвели итоги работы программы страхования урожаев

Россияне снова уронили авиабомбу на Белгородскую область

Когда и как обрезать гортензию осенью: растение отблагодарит пышным цветением весной

В Украине определили 4 категории пенсионеров, которые будут получать 8000 грн

Быстрый рецепт жареных голубцов от финалистки "Мастер Шеф": очень просто и вкусно