Марія Берлінська заявила, що міністр Умєров має піти у відставку і назвала причини

Марія Берлінська заявила, що міністр Умєров має піти у відставку і назвала причини

Керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська вважає, що міністр оборони України Рустем Умєров має піти у відставку.

Берлінська назвала причини, які вказують на гостру потребу зміни очільника Міністерства оборони.

За більш ніж рік управління міністр так і не налагодив системні та зрозумілі процеси управління в Міноборони. В геометричній прогресії множиться хаос. Відсутній будь-який чіткий алгоритм роботи, планування, перегляд результатів, аналіз помилок. Водночас постійні внутрішні політичні ігри, інтриги та небажання брати на себе відповідальність.

Стиль управління – східний двір. Ніхто до пуття не знає, що саме йому потрібно. Тому кожен діє на власний розсуд – в надії, що це саме те, за що похвалять на нараді. Але пріоритети можуть змінитися за день, і тоді всі муситимуть бігти в іншу сторону.

Функція демократично-цивільного контролю провалена. Простіше кажучи, міністр не може впоратися з деякими генералами. Які своєю чергою за лічені місяці стали мільйонерами. Між деякими високопоставленими командирами ходить "жарт": "Якщо в тебе досі немає 10–15 мільйонів, то ти – лох".

Не проводиться системний аудит роботи військових частин щодо укомплектування, забезпечення, оптимізації витрат тощо. Мільярди гривень йдуть у пісок. Іноді цей пісок десь в умовному Монако.

Зараз звучить багато критики в сторону Генштабу, і частина її справедлива. Але так само справедливо нагадати, що функція МО – забезпечити. Лінія фронту сиплеться за принципом доміно ще й тому, що немає ким і чим воювати.

Одне з найголовніших: так і не з'явилось лідерства в напрямку військових технологій. Міноборони досі перебуває на позиції пасивного покупця, хай ринок сам якось відрегулюється під потреби фронту замість того, щоб мати бачення за горизонт і задавати напрямки руху.

Ми дозволяємо ресурсу зі всієї Росії та об'єднаного ВПК Північної Кореї, Китаю, Білорусі, Ірану та інших проксісоюзників стікатися на фронт і перетворюватися на надпотужні спроможності. Тоді як хоча б 60–70% ресурсу маємо знищувати від 100 км і далі вглиб територій, і тільки 40–30% можуть звалюватись вогнем на фронт.

Зараз все навпаки. Зараз вся країна бігає, шукаючи дрони і РЕБ, бо 5–7–10 років тому ніхто про це не подумав. Так само через рік – два ми будемо шукати засоби протидії автономним роботам, електромагнітній, лазерній та іншій зброї, бо попередні міністри про це не подумали. І теперішній не думає теж.

Міністр розмовляє туманно, створює димову завісу. Не тому, що він не вміє розмовляти. За моїми спостереженнями, він доволі розумна людина. Це радше свідомий трюк, певний ілюзіонізм. Наприклад, так роблять "рішали" в сірому бізнесі.

Підлеглі місяцями не розуміють, що каже керівник. І бояться перепитати.

Міністерство оборони за останній рік на декількох напрямках показало непогані результати: Державний оператор тилу, Агенція оборонних закупівель, цифровізація, певні питання медицини, освіти, міжнародки, мобілізації etc.

Але це важко назвати результатом системної роботи всієї команди. Це про ініціативу окремих гравців, які не побоялись взяти на себе відповідальність. Часто не завдяки підтримці шефа, а всупереч.

Чинний міністр не здатен або не хоче вивести команду з кризи, натомість заводить у все більший туман хаосу. Тому міністр має піти.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Госэкоинспекция сообщила о крупнейших нарушителях природоохранного законодательства: сумма исков свыше 1 млн

В Дрогобыче есть памятник галицкой архитектуры, отнесенный к наследию ЮНЕСКО - как он выглядит

Владельцев квартир с индивидуальным отоплением обяжут платить за общие расходы дома

Идеальная домашняя пицца: хитрости рецепта от "Мастер Шефа" Литвиновой

"Это шедевр": журналиста впечатлили кадры работы украинских операторов FPV-дронов

Штраф за неправильное обслуживание авто: в каких случаях заставят заплатить 1700 грн

Народный депутат Арсений Пушкаренко: НАТО как оборонный блок заинтересован в победе Украины, чтобы агрессия России не пошла дальше

Новые "рекорды": партизаны узнали о катастрофических для россиян потерях на Покровском направлении

Банковская тайна: нардепы приняли "антидроповый" закон, введут новые изменения

Уклонистам существенно снизят штрафы: главное вовремя одуматься

«Я не понимаю эту тишину»: волонтер Лаченков напомнил об инциденте работника НБУ с военным

Арсений Пушкаренко: НАТО как оборонный блок заинтересован в победе Украины, чтобы агрессия россии не пошла дальше

"Летняя" погода в Украине задержится, но не везде

Быстрый суши-торт с крабовыми палочками и сыром: подробный рецепт

Украинцам с детьми выплачивают помощь: по 10 800 грн на каждого члена семьи