Міністр Світлана Гринчук розповіла про консолідацію світової спільноти заради досягнення екологічної безпеки в Україні

Міністр Світлана Гринчук розповіла про консолідацію світової спільноти заради досягнення екологічної безпеки в Україні
Це є життєво важливим не лише для сьогодення, а й для майбутніх поколінь. І з цим сьогодні погодилися представники 60 країн та міжнародних організацій, які долучилися до конференції в Гельсінкі щодо пункту 8 Української Формули миру.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України.

Більшість учасників наголосили, що екологічна безпека — ключова складова сталого майбутнього. А досвід України з оцінки та обрахунку екологічних збитків та притягнення росії до відповідальності за екологічні злочини має стати світовим надбанням.

Про це Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук заявила під час конференції в Гельсінкі щодо пункту 8 про екологічну безпеку Української Формули миру.

У заході взяли участь Прем’єр-міністрів України Денис Шмигаль та Фінляндії Петтері Орпо, керівники Офісів Президента України Андрій Єрмак та Фінляндії Лаурі Тіерала, Генеральний прокурор Андрій Костін, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, ексвіцепрем’єр-міністерка, колишня міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, екс-віце-президентка Європарламенту Гайді Гаутала та інші високопосадовці. Захід зібрав понад 135 учасників онлайн та офлайн з 60 країн та міжнародних організацій.

«Нам не просто необхідна підтримка світу на шляху до визнання російських довкіллєвих злочинів та притягнення росії до відповідальності за руйнування довкілля України через бойові дії. Зусиллями багатьох держав, організацій та інститутів ми маємо консолідувати всю експертизу в сфері оцінки впливу війни для довкілля, аби притягнути до відповідальності агресорів по всьому світі та залишити чисте довкілля наступним поколінням», - зауважила Світлана Гринчук.

У межах заходу учасники напрацювали комюніке щодо підтримки Пункту 8 Української Формули миру, яке окреслює комплекс заходів для досягнення екологічної безпеки світу.

«Це є життєво важливим адже забруднення довкілля внаслідок бойових дій поширюється далеко за межі України. Тому потрібна безпрецедентна консолідація світової спільноти для вирішення проблематики довкілля під час війни та зелених принципів відновлення», - наголосила очільниця Міндовкілля.

За її словами:

Сьогодні задокументовано вже понад 6000 екологічних злочинів рф на суму понад 65 млрд євро. Ці дані не є кінцевими і зростають доти, доки тривають бойові дії.
Звільнені території не можуть бути відновлені до їх розмінування.

Сьогодні 139 000 квадратних кілометрів нашої території заміновано.

Тільки у 2024 році пожежі знищили понад 24 000 гектарів лісу.

Орієнтовні екологічні збитки від злочинних дій росіян на річках Сейм та Десна вже оцінюються у 12 мільйонів євро.

Чорне та Азовське моря також страждають від наслідків війни. Наразі збитки для України оцінюються у 345 мільйонів євро. Це лише те, що поки що вдалося підрахувати.

Крім уніфікованих фінансових інструментів, екологічна складова Формули миру передбачає відновлення за найсучаснішими “зеленими” принципами. Це забезпечить зелений перехід нашої держави та новий рівень життя для всіх українців за європейськими стандартами.

«Дякую Фінляндії за співорганізацію цього важливого заходу, а також особисто моєму колезі Каю Мюккянену за теплий прийом у Гельсінкі. Дякую всім партнерам, які сьогодні з нами. Очікуємо продовження координації та планування наступних практичних кроків уже незабаром на Кліматичному Саміті СОР29 у Баку, де Україна вже традиційно матиме свій павільйон», - акцентувала Світлана Гринчук.


Поделиться сюжетом

Последние новости

Отмывание денег через интернет: ПриватБанк оставляет клиентов без защиты

Как снизить вред жареного мяса: доктор Комаровский раскрыл элементарные способы

Украину накроет мощная магнитная буря

"Нафтогаз" показал, что делать при ошибочной оплате за газ: как вернуть деньги

Простой рецепт булочек для бургеров от звезды "Мастер Шеф": лучше магазинных

"Мы не хуже Польши": звезда "МастерШефа" Эктор Хименес-Браво назвал главный плюс Украины

Мобилизация женщин неизбежна: эксперты указали, куда будут отправлять служить

Чем подкормить землю осенью, чтобы иметь рекордный урожай в следующем году: уловки хозяев

Нужен ядерный зонтик Соединенных Штатов, - военный эксперт о гарантиях безопасности Украины

Руководитель прокуратуры в 42 года получает 785 000 грн пенсии: разобраться почему – не выходит

Значительная часть украинцев может выйти на пенсию раньше: в ПФУ сообщили, для кого это возможно

В оккупированном Таврийске проблемы с питьевой водой

В Украине ужесточили контроль: что нужно знать работодателям о трудоустройстве иностранцев

Как приготовить вкусную и нежную яичницу: кулинар поделилась идеальным рецептом яиц

Какие доплаты получат пенсионеры в 2025 году