"На карту 17 млн...": аналітик показав, як приховали "зарплату" звільненого голови "Укренерго" Кудрицького

"На карту 17 млн...": аналітик показав, як приховали "зарплату" звільненого голови "Укренерго" Кудрицького

Український журналіст, політико-економічний оглядач Олексій Кущ розібрав на деталі "винагороду" 17 млн ​​грн для звільненого керівника компанії "Укренерго" Володимира Кудрицького.

Про це стало відомо завдяки новій публікації в Telegram-каналі Олексія Куща "Аналітика Куща".

Володимир Кудрицький

Ось, як реагує Олексій Кущ на 17 млн ​​"доходу" Кудрицького:

У звіті "Укренерго" зазначили: "Фактично отримана головою Правління НЕК «Укренерго» Кудрицьким В.Д. заробітна плата склала 17 271 429,51 грн (ця сума включає: компенсацію за невикористані дні відпустки 2 204 326,90 грн, вихідну компенсацію звільнення 3 867 973,64 грн , погашення компанією заборгованості з виплати премій за 2021-2023 рр. 11 137 014 грн)".


Цікава, до речі, тактика: під час твоєї роботи тобі нараховують премію, але не виплачують її.

Здавалося б, чому?

Як версія: щоб не піддаватися критиці щодо захмарних премій під час війни, яка може стати поштовхом до звільнення. Знайти нараховані преміальні може лише аудит, але хто копатиметься у великих файлах формату pdf.

Натомість у відомості з виплат, все добре, точніше «скромно». І тільки після звільнення цей золотий парашут розкривається на повну, але вже нічого не поробиш, і вся критика до... (ну, ви зрозуміли).

Укренерго. Фото: главком

При цьому зазначені виплати здійснюються функціонеру державної компанії під час війни, якого було звільнено "не за власним бажанням". І за каденції якого очолювана ним державна компанія "вляпалася" в історію зі втратою сотень мільйонів гривень гарантійного депозиту відомого енерготрейдера нібито через помилку "стрілочника".

Крім того, слід згадати і будівництво захисних споруд над енергетичною інфраструктурою "Укренерго", яке на практиці захищає лише від дронів та уламків. А захист від ракет - раптово під час обстрілів виявилося, що це неможливо.

Або історія із закупівлею бронежилетів навесні 2022 року, коли "Укренерго" купило їх, за версією слідства, значно дорожче, ніж було завдано збитків на мільйони гривень.

Незважаючи на всі складнощі з фінансами в країні, звільненому функціонеру державної компанії сума 17 млн ​​грн "капає на картку" за одну мить. Взагалі, тилові зарплати керівників державних компаній певним чином знецінюють зарплати військових.

Тому що вже не працює принцип "за все треба платити, а за добрих менеджерів платити багато". Зазначена сентенція має ще якісь шанси на існування у мирний час: ну справді, кожен робить, що хоче та отримує відповідно до ринкової капіталізації.

Звичайно, іноді відбуваються і "фіаско ринку", як із зарплатою та винагородою Коболєва, але це вже нюанси. Але під час війни цей принцип точно не має жодних підстав: як оцінити в грошах ризик життям на фронті?

Чому людина в окопі має отримувати менше, ніж людина в кабінеті? Якщо суспільство мобілізується, то одні ризикують життям, інші мають недоотримувати на державних посадах мільйонні премії мирних часів.

Хтось чимось жертвує під час війни, і погодьтеся, що жертва «людей у ​​кабінетах» у вигляді недоотриманих мільйонів була б не найбільшою в країні, де одні втрачають життя, інші – вдома, інші – звичний життєвий уклад.

Чому не сприймати роботу на державних посадах під час війни як "громадянську мобілізацію"? З адекватною, але не надхмарною зарплатою? Чому тільки "люди у кабінетах" хочуть жити, як у мирні часи?

Але в цьому випадку ці 17 млн ​​грн, виплачених Кудрицькому, можна розглянути в контексті судових справ, пов'язаних з «Укренерго», банком «Альянс» та енерготрейдером «Юнайтед Енерджі» у справі втраченої «Укренерго» у 2022 році електроенергії на суму понад 0, 7 млрд. грн.

Електроенергію було отримано «Юнайтед Енерджі» від державної компанії без належного грошового покриття, зокрема, трейдер забрав гарантійний депозит, яким мав забезпечувати таке покриття.

Тому учасникам схеми дуже не хотілося брати відповідальність за це на себе, тому було витрачено багато зусиль, щоб повісити всіх собак на банк-гарант.

Публікація в "Аналітика Куща", скріншот: Telegram

Але далі все пішло трохи за сценарієм. ВАКС зобов'язав НАБУ розпочати нове розслідування цієї історії та встановити роль "Укренерго" у цій справі. У свою чергу банк «Альянс» успішно захищає свої права в судах і почав отримувати позитивні судові рішення, у формулюваннях яких прямо зазвучали оберти "несумлінність з метою отримання гарантійної виплати".

Також, графіки відключень світла: коли ситуація покращиться.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Нельзя употреблять во время простуды: эти продукты замедлят выздоровление и усилят симптомы

Как вырастить клубнику на балконе: простые советы для реального урожая

Девушка 4 года жила с телами своих родителей, которых сама убила: получала пенсии и отправляла поздравления братьям

Ощадбанк списывает деньги со счетов, которыми не пользуются: украинцы возмущены

Как приготовить куриные голени с картошкой: звезда "Мастер Шеф" дала вкуснейший рецепт

Готовьтесь к морозам уже сейчас: как постирать пуховик, чтоб не нести его в химчистку

Как сохранить капусту свежей до весны: лучший метод

В ТЦК предложили альтернативу тем, кто не хочет попасть на "ноль"

Сын украинского депутата оказался директором "наркобизнеса": рекламирует марихуану и Ксанакс в Лондоне

Иран отправил "частные" спутники в РФ для запуска

НБУ будет сохранять политику «дорогих денег»: украинцев предупредили о рисках

Нарушил главное правило? Полицейского уволили из-за интима с бывшей возлюбленной

Рецепт идеальных панкейков для завтрака: всегда получаются вкусными и пышными

Тарифы на коммунальные услуги: какие платежки увеличатся в ноябре

Рейтинг самых спокойных знаков Зодиака в астрологии