Навколо заяви Фіцо про нацистів в Україні розгорівся скандал

Навколо заяви Фіцо про нацистів в Україні розгорівся скандал

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зробив заяву, в якій сказав, що на боці України воюють "нацистські війська", а міжнародна спільнота нібито не звертає на це уваги. У Міністерстві закордонних справ розчаровані заявою словацького прем'єра про українських військових.

Матеріал підготував "Апостроф".

Видання Teraz передавало слова Фіцо стосовно того, що світ сповнений фальші та брехні, оскільки, з одного боку, міжнародна спільнота говорить про злочини, а з іншого з часом досягаються неймовірні компроміси, які ображають жертв Голокосту та расового насильства.

На цьому Фіцо зазначив під час відвідування музею Голокосту у словацькому місті Середь у понеділок, 9 вересня. Він сказав наступне:

"Ми всі говоримо про фашизм, нацизм, і при цьому мовчки терпимо те, що по Україні бігають війська, які мають дуже чітке позначення, які пов'язані з рухами, які ми зараз вважаємо небезпечними і забороненими. Оскільки це геополітична битва, це нікого не хвилює".

Словацький прем’єр вказав, що сьогодні в Словаччині слово "фашист" вживається з великою легкістю та, за його словами, позначає людей з іншою думкою: "Як тільки ви маєте іншу думку, на вас одразу вішають ярлик фашиста. Тому в цих обставинах я хочу віддати данину пам'яті жертвам, але не патетичною промовою, а закликати до дії. Міжнародна спільнота має визнати, що не можна, щоб в Україні воювали війська, які використовують нацистські позначення, які часто так себе поводять".

У Міністерстві закордонних справ відреагували на цю заяву Фіцо - речник МЗС Георгій Тихий заявив, що "... у Києві розчаровані заявою прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на адресу українських воїнів, яка йде всупереч існуючому рівню довіри та взаємодії між Україною та Словаччиною".

В МЗС наголошують, що українські війська зараз захищають всю Європу від символу фашистської естетики сучасної Росії:

"Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами «Z» — символом фашистської естетики сучасної Росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті".

У відомстві згадали про багатомільйонні втрати у боротьбі українського народу з нацизмом, а також трагічну історію Голокосту, в ході якого нацисти вчинили проти єврейських громад України жахливі звірства.

В міністерстві додали, що й далі налаштовані на конструктивний діалог та розраховують на "...обʼєднання зусиль Словаччини та всіх наших європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни".

Раніше "Апостроф" писав про скандал зі звільненням українського повіреного в Грузії. Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе відреагував на рішення міністра закордонних справ України Андрія Сибіги щодо рішення про відкликання тимчасового повіреного України в Грузії Михайла Харишина. Зауважив, що таке рішення не є політичним, а пов'язане із купівлею побутової техніки.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Даже в общежитиях действует: украинцы заработали право на 75% скидки по коммуналке

Тарифы на электроэнергию в октябре: энергетики рассказали, для кого они изменятся

«Упал, как мешок»: бывший Лободы отчаянно прыгнул со сцены

Наконец-то модно поедим: Dolce & Gabbana открыла свое первое кафе

Украина может победить рф если будет действовать, как Израиль: экс-министр обороны Великобритании рассказал, как переломить ситуацию в войне

В ГУР сообщили о подрыве военного преступника в Энергодаре

Какие Суперстары купить в адидас?

В Генштабе ВСУ раскрыли подробности удара по российской нефтебазе

Школьников будут держать в ежовых рукавицах: запретят то, к чему привыкли годами

"Но очень болит": песня Пономарева "Офицеры" довела людей до слез

Обменники готовятся покупать доллары по новому курсу: на валютный рынок повлияет несколько факторов

Безлимитный интернет снова за копейки: "Киевстар" восстановил популярную услугу

Рецепт диетического майонеза от судьи "Мастер Шеф" Хименеса-Браво: быстро и вкусно

"Предатель": Потап похвастался работой в Барселоне и получил острый вопрос

Скорость интернета можно увеличить всего за 10 минут: простой трюк с Wi-Fi роутером