Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України - Kyiv Post

Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України - Kyiv Post

Тисячі європейських компаній та підприємців використовують той самий тип лазівок та бекдорів на російський ринок, використовуючи треті країни або дочірні компанії, і таким чином оминають міжнародні санкції лише за кілька бюрократичних кроків, тому санкції мають бути посилені.

Про це пише видання Kyiv Post.

«Інформацію про порушення санкцій такими компаніями можна легко знайти за допомогою розслідувань з відкритим вихідним кодом. Але забезпечення дотримання цих правил та покарання тим, хто стратегічно ухиляється від санкцій, відсутні. Українські офіційні особи та лідери країн-союзників вказали на ці зяючі прогалини. Вони закликали до більш надійної системи міжнародних санкцій та притягнення порушників до відповідальності», - вказує видання.

Зокрема, 12-й пакет санкцій, прийнятий ЄС наприкінці минулого року, відобразив недосконалість санкцій, адже послабив обмеження у деяких галузях замість того, щоб посилити їх. Наприклад, імпорт російських сталевих слябів європейськими країнами спочатку планувалося повністю припинити до жовтня 2024 року згідно з 8-м пакетом санкцій. Але 12-й пакет продовжив період, протягом якого компанії ЄС могли б знайти альтернативних виробників, до 2028 року з обмеженням імпорту 8,5 млн тонн, вказує видання.

«Фактичні обсяги імпорту російських слябів у період з жовтня 2022 року по вересень 2023 року виявилися на 32,5% меншими встановленої квоти. Але, незважаючи на це, Єврокомісія не почала переглядати квоту на другий період. Квоти у нових санкціях фактично перевищили нещодавні рівні імпорту через лобіювання з боку європейських виробників: європейські покупці лобіювали такі дозволені обсяги постачання російських слябів, які дозволять їм продовжувати працювати в рамках поточних бізнес-моделей упродовж тривалого часу»», - пише Kyiv Post.

Така ситуація негативно позначається і на конкурентній ситуації на європейському ринку: прокатні заводи, які працюють на російських напівфабрикатах, залишаться у вигіднішому становищі, порівняно з інтегрованими виробниками. Інші ж економісти вказують на проблеми із прийняттям санкційних правил, спричинені лобіюванням у певних потужних галузях.

«На ринку є сильні гравці, які в основному проти цих санкцій. І це підживлює всі обговорення - вони хочуть захистити свою можливість купувати дешеві товари з Росії», - сказала Kyiv Post Юлія Павицька, експерт із санкцій Київської школи економіки.

Нагадаємо, Європейський союз за підсумками січня-червня 2024 року імпортував 2,87 млн т металургійної сировини російського походження. Витрати на імпорт відповідної продукції сягнули €1,4 млрд.

Раніше депутати ПАРЄ закликали ЄС посилити санкції проти металургії РФ, адже вона продовжує заробляє мільярди на війну. Проте, шляхом маніпуляцій та шантажу, Кремлю вдалося продовжити квоти на російські сляби ще на чотири роки, хоча вони мали завершитися у вересні 2024 року. Це дасть РФ змогу імпортувати в ЄС продукції на понад 8 мільярдів євро.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Лимит на переводы с "карты на карту": эксперты рассказали о "черных списках" и рисках нарушения банковской тайны

Директора двух клиник под прикрытием программы суррогатного материнства за деньги помогали одиноким иностранцам стать родителями

Высокие цены на рыбу и морепродукты пугают потребителей: где покупать, чтобы сэкономить

Коллега депутатки Безуглой обвинил ее в подрыве обороноспособности страны

На сковороде удобнее: "Мастер Шеф" Литвинова рассказала, как сделать быстрый фруктовый пирог

В Польшу через Беларусь: пограничники задержали украинца, который сутки бродил по лесу

Как не спустить все деньги на ремонт: ошибки, которых можно избежать

Киберактивисты Head Mare рассказали свою версию взрывов в Торопце

В украинском банке обнаружили финансовые махинации на сотни миллионов: коррупционная схема действовала 5 лет

Даже без тепла платить придется: за что украинцам выставляют счета

Компания-производитель дронов рассказала, как ТЦК «похитили» их главного инженера

В Украину идут дожди и сильные ливни - синоптики сказали, где и когда будет ненастье

В Харьковской области из-за лесного пожара сгорел целый поселок

Переводы по карте, национальный кэшбек и рост пособия по безработице: октябрь принесет сумасшедшие изменения

Рецепт синнабонов с корицей и нежным кремом: очень просто и вкусно