ЗСУ можуть використовувати F-16 для ударів по рф, але є важлива проблема: експерт розповів, чому Україна не може атакувати

ЗСУ можуть використовувати F-16 для ударів по рф, але є важлива проблема: експерт розповів, чому Україна не може атакувати

Нідерланди підтвердили, що Україна може використовувати надані F-16 територією Російської Федерації, але при цьому дотримуючись законів ведення війни. Але що це означає? Чи можна це розглядати як "зелене світло" для України? Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу ЗСУ Роман Світан зауважив, коли роблять такі заяви без прив'язки до засобів поразки, це звучить трохи смішно.

«Так, зараз ми візьмемо за крило літака і почнемо росіян скрізь гасити російською територією, Білгородщиною, Курщиною. Але що таке літак? Це крило, двигун, льотчик та гармата. Ось нам дозволили працювати гарматою російською територією. Головне – це засоби ураження: ракети, авіаційні бомби, які можна підвісити та скинути. Саме вони є основними інструментами», - сказав експерт.

Але у нас, по-перше, немає засобів поразки, а по-друге, немає дозволу на їхнє використання. Можна сказати спасибі за розуміння процесу нашим партнерам, які передали нам літаки, але без постачання далекобійних засобів поразки і без дозволу працювати російською територією, це більше схоже на політичну заяву, зауважив Світан.

«Уся справа в тому, що літак – це лише платформа, і його ефективність залежить від засобів поразки, які він несе. Ми отримали кілька літаків, але поки що не бачимо їхніх дій, оскільки немає необхідних засобів ураження. Якби ми мали хоча б одну ракету з дальністю 900 км, то російські літаки Ту-95 з енгельського аеродрому вже не злітали б» - додав Світан.

Однак цього поки що немає, тому подяка за літаки залишається, але вони без ракет – це як рогатка, з якої нема чого запускати, додав експерт. Основна проблема в тому, що немає далекобійних ракет, і використовувати F-16 для завдання ударів по російській території поки нічим.

Поделиться сюжетом

Последние новости

В Китае обнаружили новую смертельную болезнь

"Укрпочта" оставила цены на свои тарифы в покое: новые услуги на подходе

Антарктида стремительно превращается в "зеленый" континент из-за изменения климата

В Украине назревает коммунальный кризис: решение Минфина ставит под угрозу тепло в домах

Холодный соленый чизкейк с рыбой: звезда "Мастер Шеф" раскрыла рецепт изысканного пирога без выпечки

4 ингредиента, а вкус - божественный: рецепт мятного ликера, который будет готов к Новому году

В Грузии новый медиаскандал из-за рекламы с разрушенными украинскими городами

За коммуналку можно не платить совсем: кто из украинцев получит 100% льготу уже с октября

Многодетные родители могут остаться без отсрочки: такое произойдет в трех случаях

16 домов, 9 авто и 15 млн налички: что скрывала от народа чиновница Татьяна Крупа

Муж дочери Ирины Фарион погиб на войне

"Укртелеком" назвал цены на интернет до конца 2024 года: "Мы разработали новый тариф"

Грибной суп с фрикадельками и клецками: победительница "Мастер Шеф" раскрыла любимый рецепт

Через месяц будет развилка: ждать ли Украине кардинальных изменений от "Рамштайна"

Останетесь без машины, если забудете про это: главные правила прогревания авто