Журналісти знайшли підтвердження корупційних схем при впровадженні системи оповіщення в громадах Дніпропетровщини та Харківщини

Журналісти знайшли підтвердження корупційних схем при впровадженні системи оповіщення в громадах Дніпропетровщини та Харківщини

Журналісти провели розслідування впродовж публікації «ЗМІ розповіли про нові «договорняки» ДСНС в Переяслав-Хмельницькому: «схематоз» на впровадженні систем оповіщення».

Про це пишуть "akcenty".

Представники громад, всі без виключення підтвердили, що компанії ФОП Гур’єв О.В. та ТОВ «Центр Аудиту Безпеки» їм нав'язали працівники ДСНС. З двадцяти громад шість вказали, що обладнання ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР» їм рекомендували ті ж особи, які представили проектантів. Решта громад ні сном ні духом не знають про обладнання, яке буде в проекті. Все на розсуд проектанта.

В комерційних пропозиціях громадам пропонується не тільки розробити проект, а й погодити технічне завдання в органах державної влади ДСНС, ОВА. І ці послуги, як написано в пропозиції ФОП Гур’єв О.В. включені в загальну вартість по розробці проекту.

Розслідувачі звертають увагу, що відповідно до п.10 Постанови КМУ від 27 вересня 2017 року №733, погодження органами державної влади технічних завдань здійснюється безпосередньо громадами на безоплатній основі. Комерційним структурам такі погодження не надаються. В ході журналістського розслідування встановлено, що дійсно в ГУ ДСНС Харківської області і ОВА такі погодження не надавались. Видно «рішали» чекають хабаря від проектантів. Зате ГУ ДСНС Дніпропетровської області і ОВА вже встигли видати такі погодження громадам.

Бачимо класичну схему розкрадання бюджетних коштів громад. Всім відомо, що представники ДСНС («пожежники»), мають вплив на різного роду процеси. Так ось. Є такі собі «рішали» в ДСНС, обласній адміністрації, які тиснуть на громади, щоб ті підписували контракти з ФОП Гур’єв О.В., на розробку проектів по цінам значно вищим, ніж це вартує у інших компаніях, з якими можна ознайомитись на майданчику PROZORRO. Контракти підписуються по прямим договорам (законодавство дозволяє, якщо є нагальна потреба) і публікуються на PROZORRO, коли вже підписані. Для імовірності громадам сам проектант надає декілька комерційних пропозицій від інших компаній з більшою ціною ніж самі пропонують. Імітує таку собі конкурентність нібито.

В розпорядженні журналістів є ці комерційні пропозиції і з першого погляду вбачається, що вони автентичні і виготовлені в одному офісі і на 1 комп’ютері.

В майбутньому проектант передбачає обладнання, про яке ні сном ні духом в громаді не знають, але вірять лобістам, що воно хороше.

Однак в цій схемі є прокол - це те, що громада оплачує бюджетні кошти, які не повинна оплачувати за погодження технічного завдання проектантам в органах державної влади, саме в тих органах де і сидять «рішали лобісти» компаній ФОП Гур’єв О.В., ТОВ «Центр Аудиту Безпеки» та ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР».

Нікого не здивує, що в проект згодом буде закладено обладнання ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР» і як воно працює вже ніхто не буде виясняти. Прийдуть «рішали» з державних органів влади і скажуть ставте.

Під час журналістських розслідувань кореспонденти зв'язалися з Андріївкою, Краматорського району, Донецької області і запитали, як працює обладнання ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР», яке там улаштовано і почули відповідь, що працює воно раз через два і то коли включають з району. А громада Новодонецька, того ж Краматорського району, провела тендер на закупівлю МАСЦО 20 червня, а коли побачили, що пропонується обладнання того ж ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР», через годину тендер скасували, а кошти перерозподілили на котельні. Все опубліковано на майданчику PROZORRO.

Журналісти продовжать розслідування з закупівлі МАСЦО в Кременчуку. Згодом ви дізнаєтесь, як корупціонери, коли при проведенні тендеру учасник надав пропозицію на 10 млн нижче, зрозуміли, що нічого не осяде в їх кишенях, скасували тендер і тепер вдалися до «схематозу». Хочуть змінити проект, щоб передбачити обладнання ТОВ «НВФ «БРАНД МАЙСТЕР» замість європейського обладнання та закупити українське обладнання, але вже по європейським цінам. Вдумайтесь, які «вигадники» в Кременчуцькій міській раді закупити обладнання по європейській ціні та ще й по сім рацій на кожну систему, при потребі на систему однієї рації.

Схеми при впровадженні системи оповіщення у громадах Дніпропетровщини та Харківщини

Схеми при впровадженні системи оповіщення у громадах Дніпропетровщини та Харківщини

Схеми при впровадженні системи оповіщення у громадах Дніпропетровщини та Харківщини


Поделиться сюжетом

Последние новости

Рада освободила от мобилизации украинцев в возрасте до 25 лет

Рада переименовала еще два города

Депутаты хотят наказать любителей громкого рева двигателя: какие авто пойдут под запрет

"По 20 грн в день и через год у вас будет": украинцев рассмешила "министр финансов" из Threads

Журналисты узнали о переносе "Рамштайна" на другую дату

Новые правила для ВПЛ: как не потерять выплаты в 2024 году

В Украине подорожал базовый овощ: стоит на 200% больше

Не задекларировала более $1,5 млн: правоохранители задержали депутата Хмельницкого горсовета

Google внедряет новые функции защиты: теперь смартфон в безопасности даже офлайн

Ермак раскрыл способ быстрого уничтожения складов БК в России

Стало известно о роли Буданова в операции в Волчанске

Кадровый кризис в Украине обостряется: эксперты объяснили, почему высокие зарплаты не помогают

Людям просто не выжить: эксперт заявил, что пенсионные реформы не сработают

В Одесской области поймали двух уклонистов, женившихся на женщинах с инвалидностью: в ГПСУ выдали подробности

Россияне увеличили использование северокорейских снарядов