Як захистити свій смартфон від стеження: поради кіберфахівців

Як захистити свій смартфон від стеження: поради кіберфахівців

Дедалі більше людей стають жертвами кіберзлочинців та урядових структур, які здійснюють незаконне спостереження за громадянами. Тому важливо дізнатися, що за вашим телефоном стежать.

Швидка розрядка батареї : Ресурс батареї середнього телефону - 300-500 циклів зарядки. Після цього ємність акумулятора зменшується на 20% щороку. Батарея також може сідати швидше, якщо ви користуєтеся неофіційними зарядними пристроями та не вимикаєте Bluetooth та Wi-Fi 24/7. Швидка розрядка акумулятора може також свідчити про наявність шкідливого програмного забезпечення на вашому телефоні. Такі програми можуть записувати ваші дзвінки, робити скріншоти, копіювати текст та виконувати інші дії, щоб вкрасти ваші дані.

Дивні текстові повідомлення та спливаючі вікна : Якщо ви отримували дивні повідомлення, що містять безглузду комбінацію цифр і літер, і клацали на посилання в них, швидше за все, на вашому телефоні вже є шкідливі програми. Іншими симптомами “зараження” можуть бути фонові шуми під час дзвінків та дивні спливаючі вікна, що блокують ваш екран у додатках та на сайтах.

Зниження продуктивності телефону : Якщо ваш телефон завантажує програми занадто повільно, виявляє ознаки активності, коли він перебуває в режимі очікування, сильно нагрівається або випадково перезавантажується, він може бути зламаний. У цьому випадку ми рекомендуємо перевірити наявність інших симптомів, згаданих вище.

Якщо ви помітили будь-яку з цих ознак, важливо вжити заходів для захисту вашої конфіденційності.

Як захистити телефон від стеження

Використовуйте сильні паролі та двофакторну автентифікацію : Щоб хакери не отримали доступ до ваших соціальних мереж, пошти та онлайн-банкінгу, використовуйте всі механізми безпеки, які пропонують ваш телефон та сторонні програми. Такі механізми включають двофакторну автентифікацію, біометричний контроль та сильні паролі. Радимо також купити спеціальний додаток-менеджер паролів - наприклад, Bitwarden або LastPass.

Завантажте надійний VPN : Віртуальні приватні мережі не дозволяють Інтернет-провайдеру, урядовим структурам і хакерам стежити за вашим телефоном, коли ви підключаєтеся до громадської мережі Wi-Fi або відвідуєте заборонені сайти, наприклад, опозиційні портали новин та "екстремістські" соціальні мережі.

Перенаправляючи трафік на інший сервер та шифруючи ваші дані, сервіси VPN підвищують вашу онлайн-безпеку та допомагають захистити телефон від стеження та прослуховування. Тому скачайте VPN і, бажано, платний, щоб ніхто не збирав і не продавав ваші дані третім особам.

Встановлюйте оновлення програмного забезпечення : Постарайтеся оновлювати свій мобільний пристрій до останньої версії ОС. Це допоможе усунути відомі вразливості та захистити ваш телефон від атак.

Будьте обережні при завантаженні програм : Використовуйте лише офіційні магазини програм і ретельно вивчайте політику конфіденційності фірм-розробників. Якщо програма збирає занадто багато інформації, краще пошукати альтернативу.

Читайте також:

Як виявити програму з Росії у своєму телефоні: інструкція від кіберфахівців

Як зарядити телефон, якщо вдома немає світла: корисні хитрощі

Це врятує ваш смартфон від перегріву: прості правила, які не всі знають

Поделиться сюжетом

Последние новости

Школьникам вводят существенные изменения: сильно повлияют на образование детей

«Настя бросила, теперь бомжует»: Потап вслед за руководительницей МСЭК искупался в копейках

Владимир Кличко привез бригадам на Донецкое направление броневик, дроны и системы РЭБ

Радости полный бак: деткам разрешили разрисовать настоящий спорткар Ferrari

Как выбрать семена и почву для рассады на подоконнике: фермеры раскрыли все нюансы

Главное за 5 октября: новая волна мобилизации, аномальная зима в Украине и операторы не смогут обеспечить связь

Украинцам предлагают выживать на 3000 гривен: этого вполне достаточно

Дрон-дракон сжег вражескую позицию с последующей детонацией БК

"Будем вообще выходить из шока": украинцам описали худший сценарий отключений на зиму

Конфеты прятать? Зачем на женских трусиках пришивают "кармашек", ответ удивит всех

«Как идиотом, надо родиться»: Елена Кравец услышала в словах легендарного Ступки о себе

Украина планирует мобилизовать 200 тысяч мужчин: "Туберкулез, гепатит или ВИЧ..."

Яблочный пирог по-французски: бюджетный десерт, который стоит попробовать

Певец Диля создал свой мем в ответ на громкий скандал с руководительницей МСЭК

Платить за трубы придется даже без отопления: почему так