Танення льодовиків в Альпах "перекроїло" кордони Італії і Швейцарії

Танення льодовиків в Альпах "перекроїло" кордони Італії і Швейцарії

Владі Швейцарії та Італії довелося перекроїти ділянку кордону протяжністю 100 м у засніжених Альпах через кліматичні зміни. Проблема пов’язана з таненням льодовиків у місцині, де проходить найвища частина кордону.

Про це повідомляє Daily mail.

Відповідна ділянка кордону проходить під Маттергорном, однією з найвищих гір Європи, відомою своєю пірамідальною формою.

В цій частині Альп температура зростає приблизно на 0,3°C за десятиліття – приблизно вдвічі швидше, ніж у середньому по світу.

Уздовж кордону розташовані льодовики – скупчення льоду та снігу, які повільно стікають з високих зубчастих вершин. Кордон між Італією і Швейцарією проходить уздовж дренажного вододілу - точки, в якій тала вода буде стікати з будь-якого боку гори в бік тієї чи іншої країни. Але через танення європейських льодовиків розташування цього вододілу змінилося.

"Значні ділянки кордону визначені вододілом або хребтами льодовиків, фірну або вічного снігу. Зараз вони змінюються внаслідок танення льодовиків", - йдеться в заяві уряду Швейцарії.

Згідно з повідомленнями, відрізок, який перекроюють, становить 100 метрів і розташований він під Маттерхорном - однією з найвищих гір Європи. Офіційні особи вже заявили, що коригування було зроблено вздовж плато Роза, пам'яток Каррель і Гобба ді Роллін, які знаходяться поблизу Маттергорна.

Дипломатичні переговори завершилися домовленістю про перенесення цієї ділянки кордону, але наразі багато конкретних деталей залишаються в секреті.

Поблизу цього району розташовані кілька популярних гірськолижних курортів у Швейцарії та Італії, що може мати наслідки для гірських будиночків та інших місцин.

І Швейцарія, і Італія знали про цю проблему роками, але лише у 2023 році спільна італійсько-швейцарська комісія погодилася на перенесення кордону. Швейцарія вже офіційно схвалила зміни, але Італія ще не зробила те саме.

Хоча незрозуміло, на яку відстань переміститься кордон, чи рухатиметься він у бік Швейцарії чи Італії, більше деталей стане відомо, коли обидві країни підпишуть угоду.

Як повідомляв "Апостроф", гора Еверест з кожним днем стає вищою - вчені виявили, що за останні 89 тисяч років гора Еверест вже виросла на 15-50 метрів.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Демобилизация в Украине: какие изменения ждут военнослужащих

Когда садить лук на зиму для раннего урожая: лайфхаки хозяек

Если обратились за субсидией только в сентябре: сколько насчитают

Идеальное тесто для пирожков без дрожжей: шеф-повар дала быстрый рецепт

Атака России по Львову 4 сентября: возросло количество жертв удара

Физическую игру собрались превратить в киберспорт: это даже не "стрелялки"

В Одессе увеличили компенсацию за генераторы для ОСМД: куда нужно обращаться

Возрастная ли пенсия по инвалидности: украинцам объяснили, какую лучше выбрать

Электроэнергия дорожает: какие новые тарифы будут введены в ноябре

Более 4,7 тыс. экопреступлений на $64 млрд: омбудсмен озвучил последствия войны РФ

ВАКС продлил экс-главе Нафтогаза Коболеву действие ограничительных мер до 12 ноября

Какие деревья нужно обрезать, чтобы не потерять урожай: садоводы озвучили лучшие советы

День учителя учителя в Украине: что дарить и как планируют отмечать

Германия ввела финансовые изменения для украинцев: придется заплатить за бесплатное

Мужчина хотел отсрочку из-за инвалидности отца, но ТЦК ему отказали: решать пришлось в суде