В Йорданії знайшли гробницю з людськими останками і "чашею Грааля"

В Йорданії знайшли гробницю з людськими останками і "чашею Грааля"

В Йорданії під знаменитим храмом Аль-Хазне в Петрі, що є однією з найбільших пам’яток Близького Сходу, виявили гробницю з останками щонайменше 12 осіб і артефактом, схожим на "Священний Грааль".

Про це повідомляє The Times of Israel.

На відміну від інших гробниць, раніше розкопаних у Петрі, які були здебільшого порожні, ця гробниця містила добре збережені останки скелетів і артефакти, яким, як вважають, понад 2000 років. Відкриття проливає нове світло на життя набатеїв, складної цивілізації, яка колись процвітала в цьому регіоні південної Йорданії.

Попри те, що Петру досліджували понад два століття, ця нова гробниця з 12 добре збереженими скелетами і керамічною чашею у формі Грааля, доводить, що на цьому місці все ще є невідомі скарби.

Аль-Хазне, або "Скарбниця", є однією з найвідоміших і найзагадковіших споруд Петри. Висічений у піщаникових скелях південної Йорданії приблизно в 1 столітті нашої ери храм служив мавзолеєм і склепом, ймовірно, для короля Набатейської імперії Арети IV. Хоча його чудовий зовнішній вигляд був ретельно вивчений, інтер’єр і підземні камери вже давно зацікавили археологів.

Ще в 2003 році дослідники знайшли дві гробниці з частковими залишками скелетів під лівою стороною Аль-Хазне. Однак георадар припустив наявність додаткових камер з правого боку конструкції, тож вчені приступили до нових розкопок у серпні 2024 року.

Таємниця Грааля: імітація чи факти

Коли команда нарешті розкопала "Скарбницю", вони випадково натрапили на чашу, яка надзвичайно нагадує легендарний "Святий Грааль".

"Це надзвичайно рідкісне відкриття, — сказав Джош Гейтс, ведучий програми Expedition Unknown на Discovery Channel, який був на місці, щоб задокументувати розкопки. - За два століття, протягом яких Петра досліджується археологами, нічого подібного раніше не було знайдено".

Хто ж був похований в гробниці

Вважається, що останкам понад 2 тисячі років. За словами доктора Крісмана, який керував дослідженнями, останки, знайдені в гробниці, є значним відкриттям.

"Поховання в цій гробниці зчленовані, тому кістки не переміщувалися. Це надзвичайно рідкісне відкриття", — пояснив Крісман.

Набатеї були стародавнім арабським народом, імперія якого на своєму піку охоплювала сучасну Йорданію, Ізраїль, Єгипет, Сирію та Саудівську Аравію. Петра, їхня столиця, процвітала як великий торговий центр завдяки своєму стратегічному розташуванню вздовж Шляху пахощів, що з’єднує Аравійський півострів із Середземним морем. Вважається, що Петра була домом для понад 20 тисяч людей, що робить її головним міським центром у раніше безлюдному регіоні.

Хоча Набатейське королівство зрештою потрапило під контроль Риму в 106 році нашої ери, Петра залишалася важливим містом до свого поступового занепаду. Люди, поховані в цій нещодавно виявленій гробниці, можливо, жили в цей перехідний період.

Нагадаємо, раніше в Індії в елітній гробниці археологи виявили військову машину, якій 4 тисячі років.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Несанкционированные списания с карточек: клиенты Monobank жалуются на кражу денег

Школьники массово уезжают из Украины

90% выплат и дополнительный стаж: в ПФУ объяснили, кому выгодно перейти на другой вид пенсии

Оккупанты атаковали общественный транспорт в Херсоне: есть пострадавшие

Не дайте свекрови стать вашим худшим кошмаром: 2 простых правила для победы в спорах

"Мобилизация провалена": нардеп объяснила, что в армию требуют отправлять 18-летних

Рецепт квашеной капусты с медом: получается невероятно вкусная и хрустящая

Расстрелы на Майдане: под суд пойдут "беркутовцы", первые открывшие огонь

Это наш лозунг «Welcome to Ukraine»: журналист показал реальный вид дорог на границе с Польшой

Северная Корея включилась в войну на стороне рф: эксперт рассказал, сколько военных Ким может отправить в Украину

Помощь на проживание для детей: кто может остаться без финансовой поддержки

Прогнозы НБУ не оправдались: темпы роста цен в Украине ускорились, появились нелестные цифры

Ух ты, галичане в космосе: вышла "демка" украинского шутера с множеством отсылок к нашей культуре

Какие цветы из сада нужно забрать в дом на зимовку: садоводы поделились советами

Елена Бюн рассказала, чьи интересы представляет Папа Римский и почему: «Кремлевские деньги»