В США можуть заборонити соцмережу TikTok

В США можуть заборонити соцмережу TikTok

У Конгресі розглядають законопроєкт, який може призвести до заборони соцмережі TikTok в США. Китай називає такі наміри несправедливими.

Ця суперечка триває вже багато років. Усе через побоювання щодо безпеки програми, яка належить китайській компанії.

Чиновникам, політикам і людям, які працюють в правоохоронній сфері у багатьох західних країнах забороняють встановлювати TikTok на робочі телефони.

Отже, які три найбільші кібертривоги викликає TikTok і як компанія реагує на них?

1. TikTok збирає “забагато” даних

TikTok каже, що збирає дані “відповідно до практики, яка склалася в галузі”.

Критики часто обвинувачують TikTok у зборі величезної кількості даних. Як доказ часто наводять звіт про кібербезпеку, опублікований у липні 2022 року дослідниками австралійської компанії Internet 2.0.

Дослідники вивчили вихідний код програми і заявили, що вона збирає “забагато” даних, от як локацію, з якого пристрою заходять в TikTok, і які ще додатки там є.

Але компанія Citizen Lab прийшла до висновку, що “порівняно з іншими популярними платформами соціальних мереж, TikTok збирає такі дані для відстеження поведінки користувачів”.

Про те саме йдеться в звіті Технологічного інституту Джорджії за минулий рік: “Головний факт – це те, що більшість інших соцмереж і мобільних додатків роблять те саме”.

2. Китайський уряд може використати TikTok, щоб стежити за користувачами

TikTok каже, що компанія повністю незалежна та “не надає дані користувачів китайському уряду, і не зробила би цього, якби попросили”.

Незважаючи на те, що експертів із конфіденційності це дратує, більшість із нас визнає, що пункт про передачу масивів особистих даних є в угоді, яку ми укладаємо з соціальними мережами.

В обмін на те, що ми користуємося соцмережами безплатно, вони збирають дані про нас та використовують їх, щоб продавати рекламу на своїх платформах. Або ж продавати наші дані іншим фірмам, які хочуть рекламувати нам свої товари та послуги будь-де в інтернеті.

Критикам не подобається, що TikTok належить китайському технологічному гіганту ByteDance, який робить TikTok унікальним додатком.

Інші популярні соцмережі – Facebook, Instagram, Snapchat і YouTube – збирають подібні обсяги даних, але вони засновані в США.

Роками законодавці США, як і більшості країн світу, покладалися на певний рівень довіри до цих соцмереж: дані, забрані ними, не мають використовувати з негідними цілями, які можуть поставити під загрозу національну безпеку.

У виконавчому указі Дональда Трампа від 2020 року стверджується, що збір даних TikTok потенційно може дозволити Китаю “відстежувати місцеперебування федеральних службовців і підрядників, створювати досьє з особистою інформацією для шантажу та проводити корпоративне шпигунство”.

Поки що дані вказують на те, що це тільки теоретичний ризик, але побоювання підігрівають розмиті формулювання у китайському законі, ухваленому в 2017 році.

Сьома стаття закону про національну розвідку Китаю каже, що всі китайські організації та громадяни повинні “підтримувати, допомагати та співпрацювати” з розвідкою країни.

Це речення часто цитують люди, які з підозрою ставляться не тільки до TikTok, а й до всіх китайських компаній.

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES Підпис до фото, Шанхайський технологічний гігант ByteDance володіє TikTok і його дочірнім додатком Douyin

Але дослідники з Технологічного інституту Джорджії заявляють, що це речення вирвано з контексту, і що закон також містить застереження про захист прав користувачів і приватних компаній.

З 2020 року керівники TikTok неодноразово намагалися переконати людей, що китайський персонал не може отримати доступ до даних користувачів, які не з Китаю.

Але у 2022 році ByteDance визнав, що кілька співробітників у Пекіні дійсно отримали доступ до даних щонайменше двох журналістів із США та Великої Британії, щоб відстежити їхню локацію та перевірити, чи зустрічаються вони зі співробітниками TikTok, яких підозрюють у витоку інформації в ЗМІ.

Представник TikTok заявив, що співробітників, які отримали доступ до даних, звільнили.

Компанія наполягає на тому, що дані користувачів ніколи не зберігали в Китаї, і будує дата-центри в Техасі для зберігання даних американських користувачів, а також в Європі – щоб там зберігалися дані європейських громадян.

У ЄС компанія пішла набагато далі, ніж будь-яка інша соцмережа, і залучила незалежну компанію з кібербезпеки для нагляду за використанням усіх даних у своїх європейських центрах.

TikTok каже, що “дані наших європейських користувачів зберігаються в спеціально розробленому захисному середовищі, і доступ до них можуть отримати лише схвалені співробітники, які підлягають суворому незалежному нагляду та перевірці”

3. TikTok можуть використати як інструмент “промивання мізків”

TikTok заявляє, що правила спільноти “забороняють публікувати дезінформацію, що може нашкодити спільноті чи великій аудиторії”, і що йдеться в тому числі про “координовану неавтентичну поведінку”, тобто ботів.

У листопаді 2022 року директор ФБР Крістофер Рей заявив американським законодавцям: “Китайський уряд може… контролювати алгоритм рекомендацій, який можна буде використати для операцій впливу”. Цю заяву цитували багато разів.

Занепокоєння ще більше підсилює те, що дочірній додаток TikTok, Douyin, який доступний лише в Китаї, піддається жорсткій цензурі та, як повідомляється, створений для того, щоб стимулювати поширення освітніх і корисних матеріалів для молодих користувачів.

У Китаї всі соцмережі жорстко цензурують, а армія інтернет-поліції видаляє зміст, який критикує уряд чи викликає політичні заворушення.

На початку сходження TikTok резонансні випадки цензури траплялися.

Наприклад, обліковий запис користувача із США заблокували за обговорення ставлення Пекіна до мусульман у Сіньцзяні. Після бурхливої громадської реакції TikTok вибачився та відновив обліковий запис.

Відтоді випадків цензури було небагато, крім суперечливих рішень модерації, з якими зіштовхуються всі платформи.

Дослідники з Citizen Lab порівняли TikTok і Douyin. Вони дійшли висновку, що TikTok не використовує ту саму політичну цензуру.

“Платформа не практикує очевидну постцензуру”, – заявили дослідники у 2021 році.

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES Підпис до фото, Китайська версія TikTok під назвою Douyin має той самий формат і базовий інженерний код

Аналітики Технологічного інституту Джорджії шукали у соцмережі відео про незалежність Тайваню чи жарти про прем’єр-міністра Китаю Сі Цзіньпіна, і зрозуміли, що “відео усіх цих категорій можна легко знайти на TikTok. Багато з них популярні та широко розповсюджені”.

Теоретичний ризик

Отже, побоювання щодо TikTok – це тільки теоретичні страхи і теоретичні ризики.

Критики запевняють, що ТікТок – це “троянський кінь”, який хоч і виглядає безневинним, але може виявитися потужною зброєю у разі конфлікту.

Додаток уже заборонили в Індії, де в 2020 році вжили заходів і проти десятків інших китайських платформ.

Але заборона соцмережі в США може мати великий вплив на TikTok, оскільки рішення європейських союзників часто йдуть нога в ногу з рішеннями США.

Це стало очевидним, коли США успішно виступили із закликами заблокувати розгортання китайського телекомунікаційного гіганта Huawei в інфраструктурі 5G – знову ж таки, на основі теоретичних ризиків.

Звичайно, варто зазначити, що ці ризики – це гра в одні ворота. Китаю не варто турбуватися про американські додатки, тому що до них китайцям заблокували доступ ще багато років тому.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Косметологиня убила свою пациентку: превысила дозу в 15 раз

Названы нобелевские лауреаты по физиологии и медицине

В ГСЧС рассказали о «новой невидимой угрозе»

Посадка крокусов осенью: лучшие советы садоводам

Известные украинские волонтеры начали "делить должности" — как отреагировала сеть

В горах Шотландии найден "зомби-гриб", как в The Last of Us: уже подчиняет насекомых

Помогала избежать мобилизации: полиция разоблачила схему врача из Житомира на более 4 млн грн

Российские оккупанты в Донецке устанавливают укрытия из пенопласта

Долго не был в отпуске: майор ПВО скрылся со службы, его сурово наказали

"Спасут страну": Залужный объяснил, с какого возраста нужно мобилизовать

ВМС ВСУ раскрыли подробности сложной спецоперации в Крыму

Тариф скоро изменят: сколько украинцы будут платить за газ

Рецепт ленивых вареников от победительницы "Мастер Шеф": не только вкусно, но и полезно

Когда прекратятся дожди - синоптики назвали даты

Жуй и стройней: как жвачка может помочь скинуть лишние 5-7 кг