Вечірка без похмілля: швейцарські вчені винайшли унікальний гель
Швейцарські вчені винайшли унікальний гель, який стане в нагоді всім любителям гучних вечірок. За словами дослідників, цей засіб здатний розщеплювати алкоголь в шлунково-кишківниковому тракті людини.
Про це розповідає ETH Zurich.
Дослідники представили нову розробку – протеїновий гель, який може розщеплювати алкоголь у шлунково-кишковому тракті, зменшуючи його шкідливий вплив на організм. Авторами цього унікального винаходу є науковці зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха.
Як діє гель
Більша частина алкоголю всмоктується в кров через слизову оболонку шлунка та кишківника. Потрапляючи в печінку, він перетворюється на токсичний ацетальдегід, а потім – на оцтову кислоту.
Ацетальдегід завдає шкоди не лише печінці, але й іншим органам. При вживанні великої кількості алкоголю за короткий час печінка не встигає переробити токсин, що призводить до інтоксикації.
Розроблений гель переносить розщеплення алкоголю з печінки в травний тракт. Завдяки цьому ацетальдегід не утворюється як проміжний продукт, що дає змогу уникнути інтоксикації.
Як він виготовляється
Для виробництва гелю використовують звичайні сироваткові білки – побічний продукт сироваріння. Їх варять протягом кількох годин, поки не утворюються довгі тонкі волокна. Потім додають сіль і воду. В результаті волокна утворюють гель.