Гривня пішла на зниження. Прогноз курсу валют на тиждень

Гривня пішла на зниження. Прогноз курсу валют на тиждень
Нацвалюта зростала порівняно до долара та євро у попередні кілька тижнів

У семиденку після ухваленого бюджету на 2024 рік Нацбанк дещо знизив обсяги валюти на продаж, що дало змогу відразу і долару, і євро повернути втрачені під час двотижневого посилення гривні позиції.

У новому тижні знову відсутні передумови для суттєвих коливань курсу – його "гнучкість" керується регулятором, і лише масштабність інтервенцій визначить, чи станеться деяке посилення, чи ослаблення нацвалюти. Vesti.ua проаналізували усі головні тенденції.

• У бюджет 2024 закладена стабільна гривня, але є нюанс: що загрожує курсу •

Підсумки тижня 13-19 листопада на ринку валют

Минулого тижня ситуація на валютному ринку України помітно змінилася. Курсова волатильність зросла, а гривня після кількох тижнів зростання знизилася.

Середній курс валюти у банках України відіграв частину минулих втрат, зазначає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. Так, долар США подорожчав на 0,4% – до 37,90 гривень. Євро ж додав значно більше – 1,1% до 40,85 гривні.

"Робити однозначні висновки поки що передчасно, але цілком можливо, що скорочення обсягу валютних інтервенцій НБУ в останні 3 тижні, які становлять 389 млн доларів на тиждень, згідно з останніми даними, починає негативно позначатися на курсі гривні", – каже Vesti.ua Орищак.

Також непрямий тиск на нацвалюту може чинити збільшення дефіциту торговельного балансу України. Згідно з опублікованими у четвер, 16 листопада, даними, у вересні він збільшився з 16,7 млрд доларів до 19,4 млрд.

Аналітик ЦБТ звертає увагу, що це негативно для гривні та виснажує міжнародні резерви країни. Станом на початок місяця їх налічували 38,97 млрд доларів.

Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий заспокоює, що при цьому, за всіма ознаками, ринку не загрожують якісь карколомні та несподівані зміни.

"Зараз відсутні підстави, як для стрімкого зміцнення або падіння гривні. Зараз валютний ринок, хоч і має ознаки "вільного", все ж таки знаходиться під "спостереженням" регулятора, що дозволяє йому своєчасно та ефективно реагувати на будь-які небажані тенденції - як, наприклад, дисбаланс попиту та пропозиції", – повідомляє Vesti.ua Лєсовий.

• Бюджет-2024: на ЗСУ виділять на 620 млрд грн менше, ніж цього року •

Євро вдарило по долару, далі буде. Фокус подій тижня – за кордоном

Основною причиною більшого подорожчання європейської валюти в Україні стало її зростання до долара США на міжнародних майданчиках, зазначає Орищак.

"У вівторок, 14 листопада, у США вийшли нижчі значення щодо інфляції за жовтень. Вони знизили ймовірність нових підвищень облікової ставки ФРС. Американський долар відразу після публікації статистики подешевшав на 1,7% до євро", – каже експерт.

Мало того, є передумови, що євро продовжуватиме зростати в парі до долара. У новому тижні увага ринку буде сконцентрована на зовнішніх подіях, які повинні підтвердити ці передумови. Так, у середу, 22 листопада, у США опублікують протоколи із засідання ФРС від 1 листопада.

"Це головний тригер тижня, він має послабити долар США та підтримати ризикові активи. Після чого у четвер, 23 листопада, у США з Дня подяки стартує передноворічний період. Торговельна активність у четвер та п'ятницю, 23-24 листопада буде приглушена", – звертає увагу Орищак.

Водночас внутрішній контур валютного ринку буде порожнім. Наступний важливий макроекономічний реліз призначено на 30 листопада, коли вийде статистика щодо платіжного балансу України.

"Але в новому тижні буде цікаво подивитися на звіт щодо обсягу валютних інтервенцій НБУ у прив'язці до послаблення гривні, що відбулося", – уточнює аналітик ЦБТ.

• Банки знизять ставки по кредитах на 3-5% вже зовсім скоро: коли чекати •

Ситуація на валютному ринку 20-26 листопада

Наступного тижня не варто очікувати якихось суттєвих змін курсів валют, вважає Тарас Лєсовий.

"Незначні коливання як у бік подорожчання, так і в бік здешевлення валют можуть продовжуватися ще деякий час і це цілком нормальне явище для ринку без фіксованого курсу. Ринок формуватиме курс залежно від попиту та пропозиції", – констатує банкір.

Протягом 20-26 листопада, як і останні 2 тижні, ситуація на валютному ринку перебуватиме у стані динамічних, але несуттєвих змін: цілком припустимо, що курси валют демонструватимуть як зростання, так і зниження, продовжує Лєсовий.

"Водночас цей стан цілком природний, враховуючи те, що на міжбанку діє режим "керованої гнучкості", тому панує вільне курсоутворення, яке головним чином залежить від балансу попиту та пропозиції. Звісно, НБУ може дещо посилювати або послаблювати цей режим, збільшуючи або зменшуючи обсяги валютних інтервенцій", – резюмує казначей.

• "Улюблене слово – "у@бок": як Борис Філатов 8 років рулить Дніпром •

Скільки коштуватимуть долар та євро

"З огляду на те, що наступний тиждень стане коротким, нацвалюта України в новому тижні може залишитися поблизу поточних курсових рівнів", – вважає Максим Орищак.

Волатильність гривні може помітно знизитись порівняно з минулим тижнем, каже аналітик. Отже, середній курс долара США та євро в банках країни залишаться в діапазоні 37,70-38,00 та 40,65-41,00 відповідно.

Тарас Лєсовий прогнозує, що поточні (щоденні) курсові зміни наступного тижня залишаться в межах 0,2 грн.

"Курс на готівковому ринку перебуватиме в межах 37-38 грн/долар та 39-41 грн/євро", – дає оцінку банкір.

На думку Лєсового, основними характеристиками валютного ринку наступного тижня стануть:

• "Це трюк": як вдалося впихнути фінансування серіалів у проєкт бюджету •

Поделиться сюжетом

Последние новости

От триумфа до отчаяния: неожиданные результаты выборов президента и референдума в Молдове

БФ «Надежда» просетила с гуманитарной миссией медучреждения Херсона и Николаева: привезли ценный груз, спасающий жизнь

Сначала вживил в палец чип, а потом отрезал соски: мужчине это мешало играть на гитаре, теперь займется лбом

"Бутики" подорожали на 5 грн: супермаркеты обновили цены на черный хлеб, белый и батоны

В Украину вернется лето - ноябрь начнется аномальным теплом

Львы, похищенные россиянами из зоопарка Мариуполя, поразили Х "патриотическим поступком"

Солдат приговорен к 7 годам тюрьмы: детали дела во Львовской области

Россияне планируют отправить военных из КНДР в Курскую область - СМИ

Рядом с Зимбабве: Украина оказалась внизу рейтинга экономической свободы в мире

Бригада ДШВ «минуснула» россиянам несколько танков и БМП на Кураховском направлении

Пенсии украинцев начнут "сгорать" с 2025 года: эксперт объяснил, как это остановить

Воздушные силы ВСУ раскрыли подробности ночной воздушной атаки

Работают на грани возможностей: БФ «Надежда» с гуманитарной миссией в медучреждениях Херсона и Николаева

Украинцам пообещали еще один перерасчет пенсий: в Минсоци раскрыли детали масштабной реформы

Вдова Навального заявила о планах баллотироваться в президенты РФ