МАГАТЕ створює "живий щит" для захисту українських енергетичних об’єктів взимку – експерт

МАГАТЕ створює "живий щит" для захисту українських енергетичних об’єктів взимку – експерт

Україна отримала важливу підтримку від МАГАТЕ напередодні зими, що може допомогти захистити ключові об’єкти енергетичної інфраструктури.

Про це повідомив економічний експерт Сергій Лямець у своєму дописі у Facebook.

За його словами, МАГАТЕ вирішило залишити своїх експертів в Україні для регулярного моніторингу підстанцій, через які атомні електростанції підключаються до енергомережі. Це має унеможливити російські атаки на ці об’єкти.

"Присутність експертів МАГАТЕ на підстанціях може стати тим самим “живим щитом”, який зменшить ризики ударів. Хоча гарантії стовідсоткового захисту немає, це все ж вагомий додатковий механізм", – зазначив Лямець.

Експерт підкреслив, що за словами міністра енергетики Германа Галущенка, через ці сім підстанцій у мережу надходить близько 60% всієї генерованої в Україні енергії. Їх відключення може призвести до найсерйознішого блекауту в країні. Лямець додав, що покрити такі обсяги імпортом з Європи неможливо, адже європейські країни не мають необхідної надлишкової потужності, а пропускна здатність між системами обмежена.

"Знищення підстанцій може стати фатальним для української енергосистеми. Проте зараз, за участі МАГАТЕ, ми маємо більше шансів захистити критичну інфраструктуру", – підсумував Лямець.

Незважаючи на додатковий захист, експерт попередив, що українська енергетика потребуватиме ще й надійної роботи систем ППО та можливого залучення авіації для захисту від російських атак.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії продовжило моніторингову місію на підстанціях, ключових для роботи атомних енергостанцій, про що повідомило Міністерство енергетики 21 жовтня.

Водночас, за узгодженим графіком візитів, місія буде тривати почергово на всіх ключових для атомної енергетики підстанціях.

Міністр енергетики Герман Галущенко назвав це рішення результатом домовленостей під час зустрічі директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі з президентом Володимиром Зеленським.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Почтовая переписка станет дорогим удовольствием: Укрпочта поднимает тарифы на ряд услуг

Астрологи назвали знаки зодиака, которые не дадут сесть на шею: они сразу заметят манипуляции

Новые правила получения отсрочки от мобилизации: ждут тщательные проверки

ВОО «Ассоциация налогоплательщиков Украины» проведена церемония награждения победителей Всеукраинского Рейтинга «Честный налогоплательщик - 2023»

Заказ шел из россии: украинцев задержали после совершения преступления, подробности

ВОО "Ассоциация налогоплательщиков Украины" проведело церемония награждения победителей Всеукраинского Рейтинга "Честный налогоплательщик - 2023"

Кандидатура Тины Кароль вызвала возмущение: в чем причина

Армия рф может готовить наступление на Запорожье: эксперты рассказали, с какими вызовами столкнется Украина

Налоги в Украине могут взлететь: ищут решения

Make Russia small again: Зеленский надел оригинальную футболку

Защитить платежную карту от мошенников: клиентам Сбербанка раскрыли эффективный способ

Украинцам предоставят более 3000 гривен помощи: как получить деньги

Какие цветы можно посадить в октябре на участке, чтобы они успели прижиться: секреты садоводов

Теракт в Турции: возросло количество погибших на оборонном предприятии

Обучение детей в польских школах: о чем нельзя забывать родителям