Половину зарплати на їжу: експерт пояснив, чому звичні продукти стають розкішшю

Половину зарплати на їжу: експерт пояснив, чому звичні продукти стають розкішшю

В Україні стрімко дорожчають найпопулярніші товари, зокрема продовольчі. Чимало громадян витрачають на їжу половину свого заробітку.

Чому звичні продукти стають розкішшю для українців, розповів керівник центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В'ячеслав Потапенко у коментарі "Суспільному".

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Експерт зазначив, що головною причиною подорожчання продуктів є проблеми з енергозабезпеченням. Коли світло відключають, підприємства змушені самостійно забезпечувати себе електроенергією, використовуючи генератори. Це значно дорожче і відповідно відображається у кінцевій вартості продукції.

"У такому випадку один кіловат дорожче обходиться на 10-20%. Відповідно ці затрати покриватимуться ростом цін на товари", - пояснив В'ячеслав Потапенко.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Крім того, на ціноутворення впливає зменшення кількості робочої сили, а також зростання зарплат, податків та коливання курсу долара.

"Через брак кадрів збільшується заробітна плата — це добре для людей, але додайте сюди збільшення податків, курсу долара й отримаєте ріст цін на товари чи послуги", - додав експерт.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україну прийде нова хвиля подорожчання: на які продукти можуть злетіти ціни.

Поделиться сюжетом

Последние новости

У пожилой пары с инвалидностью ТЦК забрали единственного сына во время поездки за лекарствами для них: "Всех – значит всех"

Уволенный руководитель "Укрэнерго" Владимир Кудрицкий получит 17 млн ​​грн: экономист рассказал, как устроен "золотой парашют" для чиновников

«Противник прет, как может»: командир батальона «Ахиллес» о ситуации возле Волчанска

Масштабное отключение воды в Днепре: перечень улиц и когда включат

Цены на автогаз в Украине: нерадостные прогнозы для водителей

Россияне захватили около половины Торецка

Вместо конфет: финалистка "Мастер Шеф" дала рецепт вкусного десерта из тыквы

"Больше не умею быть мамой": Оля Полякова рассказала о проблемах в семье

Израильский удар по Бейруту: 22 человека погибли, более сотни ранены

Боец ВСУ рассказал хорошую новость о ситуации на Курщине

Новые правила вручения повесток: что теперь будут делать почтальоны

"Самое обидное, общество их поддерживает": офицер резко высказался о сбежавших из части военных

Мощный взрыв с "факелом" на нефтебазе в Феодосии: что там на самом деле произошло

Более 666 тыс. и вертолет в придачу: россиян настигла «страшная цифра»

Хватит пялиться в экран: ученые нашли способ разлучить студентов со смартфонами