Скільки коштує деревина для фортифікацій? Розповідаємо на прикладі закупівель на Харківщині

Скільки коштує деревина для фортифікацій? Розповідаємо на прикладі закупівель на Харківщині

Просування російських військ під час повторного наступу на Харківщині в черговий раз підняло проблему якості та готовності українських фортифікацій.

На тлі активізації нових боїв за Харківщину, в середині травня місцевий антикорупційний центр виявив, що Харківська ОДА регулярно купує деревину для фортифікацій у сумнівних підприємств за завищеними цінами.

Компанії-постачальники, як виявилося, не лише створили за декілька місяців до того як ті уклали перші контракти, але вони й пов?язані між собою через нинішніх та попередніх керівників. І загалом крім контрактів для Харківської ОДА ніде не з?являються.

Ціни на деревину, які пропонують державні лісгоспи, значно нижчі за ті, що пропонують приватні постачальники для Харківщини. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов в інтерв?ю УП пояснював, що договори з останніми включають логістику, а потреба у матеріалах ? велика, тож інформація про походження деревини у ТОВок та ФОПів чиновнику "не цікава".

ЕП проаналізувала дані закупівель деревини по всій країні через Prozorro. Здебільшого у них йдеться не про відкриті торги ? замовники, тобто державні структури, спершу укладають прямі контракти з постачальниками, після чого на Prozorro фактично лише звітують про здійснену закупівлю.

Виявляється, що оброблена деревина від приватних компаній по всій країні продається за ціною, суттєво вищою ніж у державних лісгоспів. Але й близько не настільки, як її купували для фортифікацій на Харківщині. Навіть якщо врахувати логістику.

Як купували деревину для фортифікацій на Харківщині

До жовтня 2023 року Департамент ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА/ОДА купував деревину для інженерних робіт лише у державних лісгоспів. Це були виключно місцеві підприємства ДП "Ліси України": Ізюмське, Зміївське, Жовтневе, Гутянське.

Лише з листопада у контрактах на поставку деревини почав з?являтися приватний бізнес ? ФОП Чаус Ігор Олегович та ТОВ "Герц Індустрія". Їхні ціни перевищували ті, які пропонували державні лісгоспи, хоча і залишалися ринковими ? близько 4,5 тис грн за кубометр. Як пояснює Синєгубов, контракти з приватниками включали в себе вартість логістики, тоді як з державними підприємствами ? ні.

Разом із тим, наприклад, закупівля від 29 листопада у ТОВ "Герц Індустрія" здійснювалась на умовах "франко ? нижній склад", тобто та ціна у 4,6 тис грн/кубометр включала доставку постачальником до свого нижнього складу (майданчик з дорогою). Далі покупець має забезпечити логістику самостійно.

До 2024 року ці ж умови доставки значилися у більшості укладених договорів на придбання деревини, в тому числі у державних лісгоспів. Наприклад, при закупівлі у Зміївського лісгоспу за 3,6 тис грн/кубометр.

У січні-лютому приватні компанії в торгах участі не брали, а повернулися у березні. До ФОП Чаус Ігор Олегович та ТОВ "Герц Індустрія" додалися ТОВ "Деревообробне підприємство "Восход", ТОВ "АТТ-БУД", ТОВ "САТ?

Поделиться сюжетом

Последние новости

Лазанья с кабачками: простой рецепт шедевра итальянской кухни от звезды "Мастер Шеф" Татьяны Литвиновой

Ветерана войны и отца известной актрисы жестоко избили прямо в ТЦК: "Наказать их за мое унижение"

Коррупционеров обещают перетрусить: в МСЭК будут искать усиленно

Как сохранить урожай во время первых осенних заморозков: действенные способы

Выплата новой помощи: кто может получить от 2000 до 21 000 грн

Нацбанк готовится отменить копейки: что это значит

Хэллоуин под угрозой: цены на тыквы бьют все рекорды

Как сохранить урожай без электричества и погреба: важные советы для украинцев

Астрологи назвали "пушистых двойников" для каждого знака Зодиака: какая порода кошек вам подходит

Пенсия не менее 8 тысяч гривен: 4 категории, которые не получат меньше

Нежные пампушки с маковой начинкой и кремом: идеальный десерт от "Мастер Шефа"

Где сядешь, там и слезешь: знаки Зодиака, которыми невозможно манипулировать

Когда выкапывать свеклу и как правильно это делать: главные правила

На блокпостах усилят проверки: что нужно иметь при себе

Подготовка к сложной зиме: хватит ли газа украинцам и что будет с тарифами