У "Нафтогаза" з'явився фаворит: на торгах НАК почала перемагати одна компанія - розслідування

У "Нафтогаза" з'явився фаворит: на торгах НАК почала перемагати одна компанія - розслідування

За останні пів року на газовому ринку України з'явився фаворит - ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енергозберігаючі вимірювальні технології", якому почало "щастити на державних закупівлях".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У січні акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз", яке належить державі, оголосило торги на закупівлю лічильників газу із стартовою вартістю 40,6 млнгрн. Тендерні вимоги виглядали як прописані під ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енергозберігаючі вимірювальні технології". Один з потенційних учасників торгів скаржився на те, що "Енергозберігаючі вимірювальні технології" є єдиним постачальником лічильників газу з варіантом виконання міжосьової відстані між штуцерами, 100 мм, та просив відокремити закупівлю обладнання в окремі лоти за варіантами виконання міжосьової відстані між штуцерами з обов'язковим зазначенням кількісних параметрів обладнання по кожному типорозміру обладнання. Але "Оператор газорозподільної системи "Полтавагаз" відмовився вносити зміни в тендерну документацію, що забезпечило "Енергозберігаючі вимірювальні технології" перемогу на торгах.

У квітні державне ТОВ "Газорозподільні мережі України" (належить "Нафтогаз") оголосило спрощені торги на закупівлю мембранних лічильників газу очікуваною вартістю майже 55 млн грн. Тендерна документація знов виглядала наче під "Енергозберігаючі вимірювальні технології". Спрощені торги могли знадобитися, щоб учасники не могли оскаржити тендер. Один з потенційних учасників торгів тричі скаржився, що із всіх наявно можливих виробників лічильників газу лише "Енергозберігаючі вимірювальні технології" має закладену у вимогах конструктивну особливість – значення номінального циклічного об'єму газу на рівні 2,2. Згідно з додатком 3 до документації встановлено вимогу, що всі лічильники повинні бути одного заводу виробника. Проектом договору, що є додатком 5 до тендерної документації, встановлено: "поставка Товару (партії Товару) по даному Договору здійснюється Постачальником протягом 30 календарних днів з моменту отримання від Покупця відповідної заявки", тобто покупець може потребувати як частину, так і весь асортимент, а обсяг поставки - 39398 лічильників. Поставити всю продукцію в такий термін міг лише виробник. Тоді "Газорозподільні мережі України" відмовилися внести якісь зміни в тендерну документацію, чим забезпечили "Енергозберігаючі вимірювальні технології" перемогу на торгах.

Замовник був створений Нафтогазом нещодавно, але мав прописану тендерну документацію під ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енергозберігаючі вимірювальні технології", яке надало державі знижку у 1,5% від очікуваної стартової вартості.

"Не виключно, якби на торгах була реальна конкуренція, держава могла б зекономити мільйони гривень, які так необхідні зараз для підтримки Збройних сил", - йдеться у матеріалі.

Журналісти очікують на реакцію від НАБУ чи ДБР та перевірку на ймовірну змову та підігравання одній компанії на торгах.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Солдаты КНДР на стороне россии: военный эксперт рассказал, каким должен быть ответ Запада

Старых цен больше не увидите: популярные овощи побили многолетний рекорд

В октябре некоторые пенсионеры останутся без пенсий: известно об условиях

Николай Томенко о традициях на Московщине: "В почете кровавые деспоты, диктаторы и обычаи дикого средневековья"

Насыщенный цвет вернется: как спасти одежду с помощью того, что есть на кухне

Как правильно высаживать тюльпаны осенью: алгоритм действий

Николай Томенко объяснил, что издавна было в чести Московии: "Варварство, Тирания и... кровная месть"

"Это не последнее повышение": украинцам анонсировали очередной скачок налогов

Зеленский: пятые сутки продолжаются попытки россиян прорвать нашу оборону на Курщине

КНДР помогает россии войсками: эксперт оценил риски для Украины

Нежные и сладкие булочки с маком: рецепт для осенних вечеров

Платежки станут гораздо меньше: как сэкономить на отоплении в зимний сезон

Госэкоинспекция представила новые подходы к экологическому контролю на международном уровне

Медработники из Ровенской области зарабатывали на уклонистах: у них найдено 14 млн грн

Как улучшить почву без химии: секреты природного восстановления