Камбек Джейсона Борна: Universal зніме ще один, останній, фільм про шпигуна

Камбек Джейсона Борна: Universal зніме ще один, останній, фільм про шпигуна
Метт Деймон проти Джеремі Реннера – у кого більше шансів отримати роль Борна

В американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що компанія Universal розпочала роботу над новим сиквелом про Джеймса Борна. Джерело, близьке до голлівудської кінокомпанії каже, що ця серія стане останньою у франшизі.

Досі багато хто впевнений, що серія фільмів про спецагента з амнезією натхнена "бондіадою" і є американською відповіддю на британського шпигуна МІ-6. Втім, за найближчого розгляду стає зрозумілим, що саме успіх Борна допоміг перезапустити серію фільмів про Джеймса Бонда.

Vesti.ua з'ясували, що нам чекати від нового та, вочевидь, останнього фільму про Джейсона Борна і який культурний спадок залишила ця франшиза у світовому кінематографі.

Деймон проти Реннера 

Згідно з підтвердженою інформацією, останній фільм про пригоди Борна зніматиме швейцарський режисер Едвард Бергер.

Бергер режисер гучного у 2022 році фільму "На Західному фронті без змін", знятому за однойменним романом Еріха Марії Ремарка. Екранізація літературного шедевра отримала чотири нагороди "Оскар", зокрема номінації "Кращий фільм" і "Краща режисура". Цей факт, безумовно, працює в "плюс" для нового Борна.

Мінус же в тому, що за картиною поки що не закріплений сценарист. Це пов'язано з тим, що продюсери кінокомпанії ще не вирішили для себе, про що буде картина. Саме тому не відомо, хто зіграє головну роль у завершальному фільмі франшизи.

Логічно, що головним героєм уп'яте стане Метт Деймон із якого й почалася ця серія у XXI столітті. Є ще варіант із Джеремі Реннером, який втілив Аарона Кросса в "Еволюції Борна". Цей не дуже вдалий спін-офф основної серії фільмів.

На користь Метта Деймона грає ще й кінцівка останнього фільму "Джейсон Борн", у якій головний герой вкотре зникає та обводить довкола пальця провідні спецслужби світу.

Отже, розвивати сюжет є куди. Тим більше, що зараз є 12 романів про Борна, а зараз розробляють лише шосту серію.

Невідомо також, наскільки узгоджуються плани студії з графіком самого Деймона. Річ у тому, що знаменитий актор серйозно має намір піти у режисуру. Саме у такому статусі він значиться аж у п'яти проєктах.

А ось Реннер зараз вільніший у нього в планах поки що лише "Месники: Династія Канга", яка має вийти аж у 2026 році. Проте статистика на боці Деймона, оскільки всі картини за його участю приносили суттєвий прибуток, а фільм з Реннером насилу перекрив вкладені кошти.

Вплив Борна на шпигунське кіно

Навряд чи письменник Роберт Ладлем, який придумав Джейсона Борна, планував, що його герой стане конкурентом Джеймсу Бонду. Але через фонетичну схожість імен серед фанатів "бондіани" вважається, що Борн це американська версія Бонда.

Перша екранізація Борна вийшла 1988 року. Йдеться про тригодинну стрічку "Таємниця особистості Борна", головну роль у якій зіграв Річард Чемберлен. Попри успіх фільму та номінацію головного актора на премію "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль, як персонаж Борн не став популярним і його вже точно не порівняти з фігурою Джеймса Бонда.

Але герой Метта Деймона 2002 року вдихнув у цю серію нове життя. Жорсткий шпигунський бойовик "Ідентифікація Борна" став своєрідним перезапуском жанру бойовика, який здав на тлі дешевих картин 1990-х.

У результаті серія картин про Джейсона Борна сильно вплинула як на бондіану, так і на шпигунські фільми та різні екшени загалом.

Поява 32-річного Метта Деймона в ролі суперагента насамперед вплинула на те, що продюсери франшизи про агента 007 вирішили омолодити свого героя.

Вони замінили Пірса Броснана, якому на той час було трохи за 50, на Деніела Крейга. На момент зйомок першого фільму про Бонда "Казино "Рояль" Крейгу було 37 років.

Крім цього з Деймоном прийшла ще низка змін. Його герой не був таким глянцевим як Бонд або навіть Ітан Хант, якого незмінно грає Том Круз. Водночас стиль єдиноборств, яким володіє Борн, надає сценам із бійками більшої динамічності, правдоподібності і, в деяких випадках, брутальності.

Також, за словами голлівудських експертів з хореографії боїв, Борн вніс ще одну тенденцію – використання у бійках сторонніх предметів.

Це вже неодноразово зустрічалося в азійських фільмах зі східними єдиноборствами, тренду тут задавав Джекі Чан. Однак саме слідом за героєм Деймона голлівудські шпигуни та спецагенти почали використовувати у бійках все, що трапиться під руку. А найяскравіший приклад це екшн "Джон Вік", де герой Кіану Рівза часто використовує як смертельну зброю звичайну кулькову ручку.

Ще одна фішка фільмів про Борна це відсутність топових туристичних локацій. Якщо подивитися географію переміщень цього персонажа, він відвідав не менше країн, аніж Бонд. Але якщо погоні та бійки агента 007, як правило, відбуваються в найвідоміших локаціях, то Борн діє в брудних і вузьких вуличках. Та й їздить він на чому доведеться, а не на топовому автомобілі класу "люкс".

Ще один тренд, який приніс Борн, – це умовний антипатріотизм. Він полягав у тому, що герой Метта бився не із зовнішніми, а внутрішніми ворогами та усією державною системою. На думку кінокритиків початку нульових таке зміщення акцентів у сюжеті сталося через низку подій, які змусили думати американців про те, що вороги їхньої нації всередині США. Це і теракт 11 вересня 2001 року, а також війни Америки в Афганістані та Іраку. Різні розслідування та документальні фільми про ці трагедії, а також зливи інформації більш політизували американське суспільство та полювання ЦРУ на свого колишнього агента вбачалося цілком природним.

Потім, зрештою, не лише Бонд, а й багато інших кіногероїв шпигунських бойовиків почали все частіше боротися зі зрадниками, які вирішили збагатитися за рахунок доступної їм секретної інформації або доступу до зброї масового ураження.

Читайте також:

Поделиться сюжетом

Последние новости

Обучение в школах на грани коллапса: молодежь не хочет учить детей

"Приставили пистолет к шее": в Полтаве напали на блогера Николаса Карму

Как в Украине получить полную сумму субсидии: инструкция на весь отопительный сезон

Как и чем нужно подкормить яблони в октябре: самые действенные советы садоводов

Макс Барских рассказал про создание семьи и рождения первенца: 5 лет назад был не готов

Заплатите за соседа, который много моется: украинцам рассказали, как они "закрывают" коммуналку кому-то из дома

Домашняя гранола с изюмом и ягодами: рецепт полезного завтрака от звезды "Мастер Шеф"

ISW: Путин не желает мириться со снижением интенсивности российских боевых действий в Украине

Грип, простуда, ОРВИ и даже коронавирус: как защититься во время сезонных болезней и карантина

Пенсия 60 тыс грн. и миллионы на счетах находятся у жены ректора Львовской политехники Юрия Бобала

На Харьковщине женщина работала на окупантов, чтобы ухаживать за матерью: ее привлекли в суд

Не дайте салу испортиться: как правильно хранить любимый продукт

Получит каждый учащийся: школьников ждут новые правила

Прогноз магнитных бурь на неделю с 7 по 13 октября: названы самые опасные дни

Чисто мужские секреты: проверенные годами способы "удаления" жира с живота