Краще, ніж торт: переможниця "Мастер Шеф" дала рецепт українського пирога з яблуками
Переможниця дванадцятого сезону "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна показала, як приготувати традиційний український соложеник – млинцевий торт із яблуками.
Для тіста нам знадобляться:
- яйця - 5 шт.
- борошно - 150 г
- цукор - 50 г
- молоко - 150 г
- вершкове масло (розтоплене, не гаряче) - 100 г
- ванільний цукор - 10 г
- дрібка солі
Для начинки "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна використала такі інгредієнти:
- яблука - 6 шт. (великі)
- вершкове масло - 30 г
- цукор - 2 ст.л.
- кориця - 1 ч.л.
Також треба зробити безе. Для цього беремо:
- яєчні білки - 2 шт.
- цукор - 120 г
Яйця для тіста розділяємо на білки та жовтки. Білки "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна збиває з ванільним цукром і дрібкою солі до стійких піків.
В окремій мисці збиваємо жовтки з цукром, молоком і дрібкою солі, щоб маса стала світлішою та збільшилася в обʼємі. Додаємо борошно і знову збиваємо. Після цього додаємо розтоплене масло, збиті білки, збиваємо все до однорідності – і тісто готове.
Даємо тісту трішки відпочити, а потім смажимо млинці на розігрітій пательні на середньому вогні.
Щоб приготувати начинку, "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна чистить яблука та нарізає їх невеликими кубиками. В сотейнику розтоплюємо вершкове масло та обсмажуємо яблука до мʼякості. Далі додаємо цукор, корицю та доводимо яблука до карамельно-золотистого кольору.
Для безе "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна пропонує два варіанти: або просто збиваємо білки з цукром, або, якщо хочете, щоб верхівка була хрусткою, то можна злегка збити білки з цукром, прогріти суміш на паровій бані, а потім збити її до загустіння.
Тепер формуємо соложеник. На деко, застелене пергаментом, кладемо млинець, трішки безе, трішки яблучної начинки, і так чергуємо шари, кожного разу накладаючи начинку ближче до центру, щоб у результаті пиріг мав форму напівсфери.
Зверху "Мастер Шеф" Валерія Матрохіна змащує соложеник з усіх боків безе та випікає його в розігрітій до 210 градусів духовці протягом 15 хвилин.