Начинки багато не буває: простий рецепт макового пирога від судді "Мастер Шеф" Ярославського
Відомий шеф-кухар і ресторатор, суддя кулінарного проєкту "Мастер Шеф" Володимир Ярославський показав, як приготувати смачний український пиріг із маком.
Для тіста нам знадобляться такі інгредієнти:
- борошно - 550 г
- молоко (ледь тепле) - 300 г
- дріжджі свіжі - 25 г
- цукор - 100 г
- вершкове масло 82.5% - 40 г
- яйце - 1 шт.
- сіль - дрібка
Для начинки "Мастер Шеф" Володимир Ярославський бере:
- мак - 200 г
- вершкове масло 82.5% - 100 г
- прянощі (кориця, сухий імбир) - за бажанням
- цукор - 150 г
- горіхи волоські - 150 г
- груша уварена - 200 г (3 груші чистимо, нарізаємо дрібними кубиками та проварюємо з 70 г цукру)
Крім того, нам знадобиться 1 яєчний жовток + 20 г молока для помазки, а також 100 г сиропу (від уварювання груші).
У молоці "Мастер Шеф" Володимир Ярославський розчиняє цукор і дріжджі та лишає на 10-15 хвилин. Після цього додаємо яйце, перемішуємо, всипаємо борошно з дрібкою солі та замішуємо тісто.
Даємо тісту постояти 30 хвилин, а потім додаємо мʼяке вершкове масло та ще раз вимішуємо. Лишаємо тісто відпочивати ще приблизно на годину, щоб почало підійматися.
Тим часом "Мастер Шеф" Володимир Ярославський готує начинку. Для цього мак спершу перетираємо в ступці або за допомогою кавомолки, далі додаємо воду в пропорції 1:1,5, всипаємо цукор, ставимо на вогонь та проварюємо (після закипання хвилин 15) до легкого загустіння.
Маку даємо охолонути. Після цього додаємо до нього мʼяке вершкове масло, а також ваніль за бажанням.
Тісто "Мастер Шеф" Володимир Ярославський ділить на дві частини, та на змащеній олією робочій поверхні розтягує кожну руками в великий прямокутник.
На тісто рівномірно викладаємо макову начинку, уварену грушу, подрібнені горішки та посипаємо спеціями для аромату, щільно загортаємо рулет, змащуємо його сумішшю жовтка з молоком і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку з конвекцією на 25-27 хвилин.
Готовий маковий рулет, коли він ще гарячий, "Мастер Шеф" Володимир Ярославський радить змастити зверху сиропом для солодкої глянцевої скоринки. Подаємо пиріг після того, як він остигне.