Найсмачніший десерт на Різдво: "Мастер Шеф" Литвинова розсекретила рецепт ідеального штолена

Найсмачніший десерт на Різдво: "Мастер Шеф" Литвинова розсекретила рецепт ідеального штолена

Цього разу зірка "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова показала, як приготувати найсмачніший штолен.

Для цього рецепту "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова бере сухофрукти: 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г вʼяленої журавлини та 100 г вʼяленої вишні. За два-три дні до приготування штоленів добре промиваємо сухофрукти, заливаємо їх 100 г рому та лишаємо настоюватися, помішуючи хоча б раз на день.

У день приготування штоленів спершу "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова готує опару:

  • 100 г молока
  • 150 г борошна
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 10 г цукру

Змішуємо всі інгредієнти для опари, накриваємо плівкою та лишаємо в теплому місці на 1,5-2 години.

Далі готуємо заварне тісто:

  • 30 г борошна
  • 150 г молока

Просто змішуємо холодне молоко з борошном, ставимо на плиту, доводимо до загущення та лишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.

Основний заміс тіста:

  • опара+заварне тісто
  • 400 г просіяного борошна
  • 40 г молока
  • 5 г солі
  • 20 г ванільного цукру
  • 1 г мускатного горіху
  • 1 г кардамону
  • 1 г кориці
  • 80 г цукру
  • 250 г вершкового масла кімнатної температури
  • цедра 1 апельсина та 1 лимона
  • суміш замочених сухофруктів
  • 100 г мигдалю

"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова змішує опару, заварне тісто, борошно, молоко, цукор, сіль, ванільний цукор, спеції, масло та цедру. Вимішуємо тісто приблизно 10 хвилин, щоб воно перестало липнути до рук і добре обʼєднувалося в комок. Після цього додаємо сухофрукти, горіхи та вмішуємо їх у тісто.

Перекладаємо тісто в миску, накриваємо її харчовою плівкою та лишаємо на 2 години в теплому місці - за цей час воно підійде в 2-3 рази. Після цього "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова трохи розминає тісто та ділить його на 3 однакові частини. Можна також поділити на 6 частин – маленькі штолени будуть чудовим варіантом на подарунок.

Кожен шматочок тіста викладаємо на пергамент і руками розплющуємо в прямокутники та відправляємо їх на 8 годин або на ніч у холодильник для ферментації.

Після цього дістаємо пласти тіста з холодильника, даємо їм нагрітися до кімнатної температури та скручуємо рулети шовом доверху. Викладаємо штолени на деко та лишаємо на годину, аби вони підійшли.

"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова випікає штолени в розігрітій до 160 градусів духовці 30-40 хвилин. Готовність можна перевірити за допомогою деревʼяної шпажки.

Готові штолени змащуємо розтопленим вершковим маслом або збизкуємо лікером, а зверху щедро присипаємо цукровою пудрою.

Поділитися сюжетом

Останні новини

У ISW проаналізували цілі Путіна щодо саміту BRICS та війни з Україною

Син голови Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи активно намагається вивести нажите із країни

Кім Чен Ин перевірив готовність ракетних баз до «стратегічного стримування»

Політтехнолог розповів, чи стане участь військ КНДР у війні червоною лінією для США

Підвищення тарифів на вимогу МВФ: українцям дали термінове пояснення

Великі гроші, російський паспорт і не тільки: СБУ викрили ще одну керівницю МСЕК, подробиці

Steam Deck 2 можна не чекати: Valve розчарували фанатів заявою

Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок

Як виростити кріп на підвіконні: швидкий та простий метод від господинь

"У селі проїхати нереально": нардеп Боблях залишив обіцяні полтавські дороги та поїхав до Туреччини

Тарифи на електроенергію: чи доведеться платити більше у 2025 році

Смачнюща закуска з листкового тіста: переможниця "Мастер Шеф" дала простий рецепт

Call of Duty готує ґрунт для Black Ops 6: гігантське оновлення вже доступне

"Прабабине літо": синоптик здивувала українців прогнозом погоди

Графіки відключень: коли українців знову переведуть на погодинне електропостачання