Найсмачніший десерт на Різдво: "Мастер Шеф" Литвинова розсекретила рецепт ідеального штолена

Найсмачніший десерт на Різдво: "Мастер Шеф" Литвинова розсекретила рецепт ідеального штолена

Цього разу зірка "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова показала, як приготувати найсмачніший штолен.

Для цього рецепту "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова бере сухофрукти: 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г вʼяленої журавлини та 100 г вʼяленої вишні. За два-три дні до приготування штоленів добре промиваємо сухофрукти, заливаємо їх 100 г рому та лишаємо настоюватися, помішуючи хоча б раз на день.

У день приготування штоленів спершу "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова готує опару:

  • 100 г молока
  • 150 г борошна
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 10 г цукру

Змішуємо всі інгредієнти для опари, накриваємо плівкою та лишаємо в теплому місці на 1,5-2 години.

Далі готуємо заварне тісто:

  • 30 г борошна
  • 150 г молока

Просто змішуємо холодне молоко з борошном, ставимо на плиту, доводимо до загущення та лишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.

Основний заміс тіста:

  • опара+заварне тісто
  • 400 г просіяного борошна
  • 40 г молока
  • 5 г солі
  • 20 г ванільного цукру
  • 1 г мускатного горіху
  • 1 г кардамону
  • 1 г кориці
  • 80 г цукру
  • 250 г вершкового масла кімнатної температури
  • цедра 1 апельсина та 1 лимона
  • суміш замочених сухофруктів
  • 100 г мигдалю

"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова змішує опару, заварне тісто, борошно, молоко, цукор, сіль, ванільний цукор, спеції, масло та цедру. Вимішуємо тісто приблизно 10 хвилин, щоб воно перестало липнути до рук і добре обʼєднувалося в комок. Після цього додаємо сухофрукти, горіхи та вмішуємо їх у тісто.

Перекладаємо тісто в миску, накриваємо її харчовою плівкою та лишаємо на 2 години в теплому місці - за цей час воно підійде в 2-3 рази. Після цього "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова трохи розминає тісто та ділить його на 3 однакові частини. Можна також поділити на 6 частин – маленькі штолени будуть чудовим варіантом на подарунок.

Кожен шматочок тіста викладаємо на пергамент і руками розплющуємо в прямокутники та відправляємо їх на 8 годин або на ніч у холодильник для ферментації.

Після цього дістаємо пласти тіста з холодильника, даємо їм нагрітися до кімнатної температури та скручуємо рулети шовом доверху. Викладаємо штолени на деко та лишаємо на годину, аби вони підійшли.

"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова випікає штолени в розігрітій до 160 градусів духовці 30-40 хвилин. Готовність можна перевірити за допомогою деревʼяної шпажки.

Готові штолени змащуємо розтопленим вершковим маслом або збизкуємо лікером, а зверху щедро присипаємо цукровою пудрою.

Поділитися сюжетом

Останні новини

Внутрішня безпека СБУ має перевірити генерала Носача, – Тука

Верховна Рада ухвалила закон: які нововведення готуються в армії

"Нафтогаз" попередив українців про опалення: відомо, що потрібно зробити перед включенням тепла в оселі

​Онук та дід з Одеси налагодили міжнародний наркотрафік у дитячих іграшках

Кличко: Столиця підготувала до зими 550 одиниць снігоприбиральної техніки та зробила запаси солі і піску

У РНБО відреагували на фейк z-пропаганди про масовані ракетні удари

За "уламками" по НПЗ у Саратові стоїть Головне управління розвідки

Відпочинь від Dota 2, адже студія Blizzard готується до анонсу ремастера Warcraft II

Масована нічна атака по Одесі: є жертви та поранені, моторошні кадри

Як можуть змінитися комунальні платіжки у 2025 році

"Укрзалізниця" оскандалилась через російську мову

Переломний момент: Генсек НАТО розповів, чому війська КНДР у Європі змінюють правила гри

Донька Маска через перемогу Трампа ухвалила важливе життєве рішення

Мільйонні борги спонукають до підвищення тарифів: вода з крана може стати дорогим задоволенням

Фіксував розміщення військових об'єктів: ТЦКшник зливав росіянам позиції ЗСУ