Найсмачніший десерт на Різдво: "Мастер Шеф" Литвинова розсекретила рецепт ідеального штолена
Цього разу зірка "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова показала, як приготувати найсмачніший штолен.
Для цього рецепту "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова бере сухофрукти: 100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г вʼяленої журавлини та 100 г вʼяленої вишні. За два-три дні до приготування штоленів добре промиваємо сухофрукти, заливаємо їх 100 г рому та лишаємо настоюватися, помішуючи хоча б раз на день.
У день приготування штоленів спершу "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова готує опару:
- 100 г молока
- 150 г борошна
- 30 г свіжих дріжджів
- 10 г цукру
Змішуємо всі інгредієнти для опари, накриваємо плівкою та лишаємо в теплому місці на 1,5-2 години.
Далі готуємо заварне тісто:
- 30 г борошна
- 150 г молока
Просто змішуємо холодне молоко з борошном, ставимо на плиту, доводимо до загущення та лишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.
Основний заміс тіста:
- опара+заварне тісто
- 400 г просіяного борошна
- 40 г молока
- 5 г солі
- 20 г ванільного цукру
- 1 г мускатного горіху
- 1 г кардамону
- 1 г кориці
- 80 г цукру
- 250 г вершкового масла кімнатної температури
- цедра 1 апельсина та 1 лимона
- суміш замочених сухофруктів
- 100 г мигдалю
"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова змішує опару, заварне тісто, борошно, молоко, цукор, сіль, ванільний цукор, спеції, масло та цедру. Вимішуємо тісто приблизно 10 хвилин, щоб воно перестало липнути до рук і добре обʼєднувалося в комок. Після цього додаємо сухофрукти, горіхи та вмішуємо їх у тісто.
Перекладаємо тісто в миску, накриваємо її харчовою плівкою та лишаємо на 2 години в теплому місці - за цей час воно підійде в 2-3 рази. Після цього "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова трохи розминає тісто та ділить його на 3 однакові частини. Можна також поділити на 6 частин – маленькі штолени будуть чудовим варіантом на подарунок.
Кожен шматочок тіста викладаємо на пергамент і руками розплющуємо в прямокутники та відправляємо їх на 8 годин або на ніч у холодильник для ферментації.
Після цього дістаємо пласти тіста з холодильника, даємо їм нагрітися до кімнатної температури та скручуємо рулети шовом доверху. Викладаємо штолени на деко та лишаємо на годину, аби вони підійшли.
"Мастер Шеф" Тетяна Литвинова випікає штолени в розігрітій до 160 градусів духовці 30-40 хвилин. Готовність можна перевірити за допомогою деревʼяної шпажки.
Готові штолени змащуємо розтопленим вершковим маслом або збизкуємо лікером, а зверху щедро присипаємо цукровою пудрою.