П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

Разом з кандидатом біологічних наук Оленою Лівінською ми розповімо про п'ять українських автентичних продуктів, які стоять в одному ряду зі світовими "суперфудами" за своїми корисними властивостями та поживною цінністю.

На відміну від інших категорій, таких як "органічні продукти", термін "суперфуди" не має чіткого наукового визначення та скоріше є маркетинговим поняттям.

Однак він став загальноприйнятим для позначення продуктів, багатих на поживні та корисні речовини.

Часто "суперфудами" вважаються екзотичні продукти, такі як ягоди годжі або насіння чиа. Але українська кухня теж може похвалитися безліччю продуктів, здатних здивувати своїм смаком та поживною цінністю.

Чоловік та жінка їдять

1. Гречка

Це зерно багате на білок, повільні вуглеводи, клітковину і вітаміни групи В. Воно також містить мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен і цинк. Гречана каша – не просто смачна страва, а й справжнє джерело поживних речовин.

Гречка / фото: Pixabay

2. Буряк

Цей коренеплід багатий на повільні вуглеводи, клітковину, фолієву кислоту і марганець. Буряк містить нітратні сполуки, які допомагають знижувати тиск, а беталаїни мають протизапальні властивості. Борщі, салати і навіть буряковий квас – відмінні способи включити буряки до раціону.

Буряк / фото: Pixabay

3. Гарбуз

Помаранчеве диво багате на вітамін А, вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить білок, ненасичені жирні кислоти, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Гарбуз універсальний у використанні – його можна приготувати у вигляді супів, салатів, випічки та напоїв.

Гарбуз / фото: Pixabay

4. Квашена капуста

Цей продукт багатий на вітамін С, вітамін К і молочнокислі бактерії. Заквашування капусти збагачує її коротколанцюжковими жирними кислотами та вітамінами групи В. Квашена капуста – відмінний вибір для салатів та додавання до борщу.

Капуста / фото: Pixabay

5. Волоські горіхи

Ці горіхи багаті на білок, клітковину, поліненасичені жирні кислоти, фолієву кислоту, вітаміни В1 і В6, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Вони корисні для серцево-судинної системи і можуть бути додані в салати, соуси та десерти.

Волоські горіхи / фото: Pixabay

Здорове та поживне харчування може бути доступним і смачним. Ці продукти не лише збагачують наш раціон, а й сприяють підтримці здоров'я.

Крім того, Знай.ua повідомляв, до абачки в клярі "зайдуть" краще, ніж літній шашлик: рецепт, який хотіли б знати багато хто

Поділитися сюжетом

Останні новини

Внутрішня безпека СБУ має перевірити генерала Носача, – Тука

Верховна Рада ухвалила закон: які нововведення готуються в армії

"Нафтогаз" попередив українців про опалення: відомо, що потрібно зробити перед включенням тепла в оселі

​Онук та дід з Одеси налагодили міжнародний наркотрафік у дитячих іграшках

Кличко: Столиця підготувала до зими 550 одиниць снігоприбиральної техніки та зробила запаси солі і піску

У РНБО відреагували на фейк z-пропаганди про масовані ракетні удари

За "уламками" по НПЗ у Саратові стоїть Головне управління розвідки

Відпочинь від Dota 2, адже студія Blizzard готується до анонсу ремастера Warcraft II

Масована нічна атака по Одесі: є жертви та поранені, моторошні кадри

Як можуть змінитися комунальні платіжки у 2025 році

"Укрзалізниця" оскандалилась через російську мову

Переломний момент: Генсек НАТО розповів, чому війська КНДР у Європі змінюють правила гри

Донька Маска через перемогу Трампа ухвалила важливе життєве рішення

Мільйонні борги спонукають до підвищення тарифів: вода з крана може стати дорогим задоволенням

Фіксував розміщення військових об'єктів: ТЦКшник зливав росіянам позиції ЗСУ