П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

Разом з кандидатом біологічних наук Оленою Лівінською ми розповімо про п'ять українських автентичних продуктів, які стоять в одному ряду зі світовими "суперфудами" за своїми корисними властивостями та поживною цінністю.

На відміну від інших категорій, таких як "органічні продукти", термін "суперфуди" не має чіткого наукового визначення та скоріше є маркетинговим поняттям.

Однак він став загальноприйнятим для позначення продуктів, багатих на поживні та корисні речовини.

Часто "суперфудами" вважаються екзотичні продукти, такі як ягоди годжі або насіння чиа. Але українська кухня теж може похвалитися безліччю продуктів, здатних здивувати своїм смаком та поживною цінністю.

Чоловік та жінка їдять

1. Гречка

Це зерно багате на білок, повільні вуглеводи, клітковину і вітаміни групи В. Воно також містить мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен і цинк. Гречана каша – не просто смачна страва, а й справжнє джерело поживних речовин.

Гречка / фото: Pixabay

2. Буряк

Цей коренеплід багатий на повільні вуглеводи, клітковину, фолієву кислоту і марганець. Буряк містить нітратні сполуки, які допомагають знижувати тиск, а беталаїни мають протизапальні властивості. Борщі, салати і навіть буряковий квас – відмінні способи включити буряки до раціону.

Буряк / фото: Pixabay

3. Гарбуз

Помаранчеве диво багате на вітамін А, вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить білок, ненасичені жирні кислоти, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Гарбуз універсальний у використанні – його можна приготувати у вигляді супів, салатів, випічки та напоїв.

Гарбуз / фото: Pixabay

4. Квашена капуста

Цей продукт багатий на вітамін С, вітамін К і молочнокислі бактерії. Заквашування капусти збагачує її коротколанцюжковими жирними кислотами та вітамінами групи В. Квашена капуста – відмінний вибір для салатів та додавання до борщу.

Капуста / фото: Pixabay

5. Волоські горіхи

Ці горіхи багаті на білок, клітковину, поліненасичені жирні кислоти, фолієву кислоту, вітаміни В1 і В6, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Вони корисні для серцево-судинної системи і можуть бути додані в салати, соуси та десерти.

Волоські горіхи / фото: Pixabay

Здорове та поживне харчування може бути доступним і смачним. Ці продукти не лише збагачують наш раціон, а й сприяють підтримці здоров'я.

Крім того, Знай.ua повідомляв, до абачки в клярі "зайдуть" краще, ніж літній шашлик: рецепт, який хотіли б знати багато хто

Поделиться сюжетом

Последние новости

Внутренняя безопасность СБУ должна проверить генерала Носача, – Тука

Верховная Рада приняла закон: какие нововведения готовятся в армии

"Нафтогаз" предупредил украинцев об отоплении: известно, что нужно сделать перед включением тепла в жилище

Внук и дед из Одессы наладили международный наркотрафик в детских игрушках

Кличко: Столица подготовила к зиме 550 единиц снегоуборочной техники и сделала запас соли и песка

В СНБО отреагировали на фейк z-пропаганды о массированных ракетных ударах

За «обломками» по НПЗ в Саратове стоит Главное управление разведки

Отдых от Dota 2, ведь студия Blizzard готовится к анонсу ремастера Warcraft II

Массированная ночная атака по Одессе: есть жертвы и раненые, жуткие кадры

Как могут измениться коммунальные платежки в 2025 году

"Укрзализныця" оскандалилась из-за русского языка

Переломный момент: Генсек НАТО рассказал, почему войска КНДР в Европе меняют правила игры

Дочь Маска из-за победы Трампа приняла важное жизненное решение

Миллионные долги побуждают к повышению тарифов: вода из крана может стать дорогим удовольствием

Фиксировал размещение военных объектов: ТЦКшник сливал россиянам позиции ВСУ