Забуті ласощі з минулого: готуємо сухе київське варення – стародавній десерт, який усім буде до смаку

Забуті ласощі з минулого: готуємо сухе київське варення – стародавній десерт, який усім буде до смаку

Київське сухе варення має давню історію, що сягає корінням XIV століття. За однією версією, у 1797 році киян навчав готувати цей делікатес швейцарський кондитер, а за іншою, варення вже існувало у Києві і було відправлене на весілля литовського князя Ягайла.

Родина Балабухів стала найвідомішими виробниками сухого варення, їх продукція потрапила до Європи і була високо оцінена. Готували київське сухе варення з різних фруктів: слив, абрикосів, яблук, груш, кизилу, шипшини, а пізніше додалися персики, нектарини та цедра цитрусових. Шеф-кухар Євген Клопотенко закликає українців відновити цю традицію і ділиться рецептом приготування автентичної страви.

Сухе варення. Фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук
  • 300 г цукру (+300 г для обвалювання яблук)
  • 1 ч. л. кориці
  • ½ ч. л. лимонної кислоти

Приготування:

  1. Помийте яблука та розріжте навпіл. Видаліть серцевину та наріжте на часточки однакової товщини.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів. У мисці змішайте 300 г цукру, корицю та лимонну кислоту. Застеліть деко пергаментом та викладіть яблука. Посипте їх цукровою сумішшю. Поставте в духовку на 30 хвилин. Дайте яблукам охолонути.
  3. Висипте 300 г цукру в миску та обваляйте в ньому охолоджені яблука.
  4. Викладіть яблука на деко, застелене пергаментом, та запікайте при температурі 60 градусів ще 12 годин, роблячи перерви за потреби. Якщо у вас є дегідратор, помістіть обвалені в цукрі яблука в один шар на 12 годин.

Завдяки цим простим крокам, ви зможете насолодитися традиційним київським сухим варенням, яке поверне вас у далеке минуле і дозволить відчути смак історії.

Раніше ми розповідали, щоГрошей немає на м'ясо – беріть баклажани: рецепт дуже смачних овочевих котлет

Також, Ідеальне американське печиво за рецептом Камали Харріс: у Трампа так не вийде

Поділитися сюжетом

Останні новини

Які дерева не можна садити у себе на ділянці: важливі поради

Апетитні рибні мафіни: рецепт від зірки "Мастер Шеф", який замінить звичні котлети

П'ять важливих порад від досвідчених садівників: як поливати сад і город восени

Буде ще дорожче: сметана, сир та інша "молочка" стане справжньою розкішшю

Як обрізати сливу для щедрого врожаю у наступному році: хитрощі садівників

Шукаєте ідеального чоловіка - це вони: 2 знаки Зодіаку, з якими мріє бути багато хто, але є складність

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Курка в клярі з бататом: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав ситну вечерю без клопоту

Прості хитрощі для пишного тіста: як стати майстром випічки за один день

Окупанти готують удари по енергетиці: ворог має понад тисячу ракет

Як доглядати за ґрунтом восени, щоб покращити родючість: важливі поради городників

Відкладіть телефон негайно: важливо відмовитись перед сном

Нові ліміти на грошові перекази: Ощадбанк порадив, як обійти обмеження

Жінка "зливала" місця перебування ТЦК: її оштрафували на 140 тисяч та забрали телефон

Наступний тиждень може стати багато в чому історичним для України - Зеленський