Забуті ласощі з минулого: готуємо сухе київське варення – стародавній десерт, який усім буде до смаку

Забуті ласощі з минулого: готуємо сухе київське варення – стародавній десерт, який усім буде до смаку

Київське сухе варення має давню історію, що сягає корінням XIV століття. За однією версією, у 1797 році киян навчав готувати цей делікатес швейцарський кондитер, а за іншою, варення вже існувало у Києві і було відправлене на весілля литовського князя Ягайла.

Родина Балабухів стала найвідомішими виробниками сухого варення, їх продукція потрапила до Європи і була високо оцінена. Готували київське сухе варення з різних фруктів: слив, абрикосів, яблук, груш, кизилу, шипшини, а пізніше додалися персики, нектарини та цедра цитрусових. Шеф-кухар Євген Клопотенко закликає українців відновити цю традицію і ділиться рецептом приготування автентичної страви.

Сухе варення. Фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук
  • 300 г цукру (+300 г для обвалювання яблук)
  • 1 ч. л. кориці
  • ½ ч. л. лимонної кислоти

Приготування:

  1. Помийте яблука та розріжте навпіл. Видаліть серцевину та наріжте на часточки однакової товщини.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів. У мисці змішайте 300 г цукру, корицю та лимонну кислоту. Застеліть деко пергаментом та викладіть яблука. Посипте їх цукровою сумішшю. Поставте в духовку на 30 хвилин. Дайте яблукам охолонути.
  3. Висипте 300 г цукру в миску та обваляйте в ньому охолоджені яблука.
  4. Викладіть яблука на деко, застелене пергаментом, та запікайте при температурі 60 градусів ще 12 годин, роблячи перерви за потреби. Якщо у вас є дегідратор, помістіть обвалені в цукрі яблука в один шар на 12 годин.

Завдяки цим простим крокам, ви зможете насолодитися традиційним київським сухим варенням, яке поверне вас у далеке минуле і дозволить відчути смак історії.

Раніше ми розповідали, щоГрошей немає на м'ясо – беріть баклажани: рецепт дуже смачних овочевих котлет

Також, Ідеальне американське печиво за рецептом Камали Харріс: у Трампа так не вийде

Поделиться сюжетом

Последние новости

Военнообязанным готовят новые штрафы: что изменится в ближайшее время

Пенсия от Польши и Украины на один счет: можно ли объединить стаж и получить больше

Астрологический прогноз на 6 октября для всех знаков Зодиака: узнайте, как лучше провести воскресенье

Чем нельзя хвастаться 6 октября и зачем сегодня считать орехи: приметы и запреты на Фомы

Человечеству грозит новый смертельный вирус: убивает за 9 дней

Домашняя фруктовая пастила: простой рецепт от шеф-повара Татьяны Литвиновой

Какие деревья нельзя сажать у себя на участке: важные советы

Аппетитные рыбные мафины: рецепт от звезды "Мастер Шеф", заменяющий привычные котлеты

Пять важных советов от опытных садоводов: как поливать сад и огород осенью

Будет еще дороже: сметана, сыр и другая "молочка" станет настоящей роскошью

Как обрезать сливу для щедрого урожая в следующем году: уловки садоводов

Ищете идеального мужа - это они: 2 знака Зодиака, с которыми мечтают быть многие, но есть сложность

Посылки с AliExpress станут роскошью: новые правила лишат дешевого шопинга

Курица в кляре с бататом: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал сытный ужин без хлопот

Простые уловки для пышного теста: как стать мастером выпечки за один день