Скільки варити гречку, щоб була смачною і розсипчастою: готують не тільки каші
Від того, скільки буде варитися гречка залежать не тільки її смаковій якості, а й користь. Якщо гречку зварити неправильно, вона не буде містити жодної користі для організму.
Для того, щоб гречку зварити правильно краще обрати каструлю з товстим дном. Просто всипте крупу і залийте водою.
«Ідеальні пропорції: 1:2,5 (1 частина гречки та 2,5 частини води)», - каже відома лікарка-дієтолог Світлана Фус.
Необхідно дочекатися закипання, потім зменшити вогонь до мінімуму і варити 15-20 хвилин. Гречку також можна засипати і вже у киплячу воду. Якщо ви хочете отримати більш м’яку і розварену консистенцію, гречку треба варити 30 хвилин.
Експерти радять гречану кашу доповнювати та збагачувати тваринним білком.
«Гречану каша дітям можна їсти з яйцем, рибою, м’ясом птиці та навіть з сиром. Варіантів величезна кількість», - зазначила Світлана Фус на своїй сторінці в Інстаграм.
Лікарка-дієтолог також радить поєднувати гречану кашу з овочами, наприклад, з капустами: морською, броколі та квашеною білокачанною. Таке поєднання, каже Світлана Фус, буде багате на харчові волокна, які виступають в ролі природного сорбенту, вітамінів та мінералів.⠀
До речі, з гречаної крупи готують не тільки каші, але також використовують гречане борошно у випічці, щоб замінити пшеничне борошно.
«У гречці немає глютену –⠀це оптимальний варіант для людей, які страждають його непереносимістю», - пояснює Світлана Фус.
Зазначимо, що користь гречки в порівнянні з іншими крупами (спельта, рис, перлова крупа, пшоно) в тому, що вона містить всі типи клітковини, які потрібні для здоров'я кишківника.
Гречка входить практично до всіх дієт для схуднення - в ній не містяться холестерин і трансжири, а на 100 г продукту всього 313 ккал.
І ніякого хліба - Ольга Сумська розкрила рецепт соковитих котлет.
Корисно і поживно - Джамала розповіла чудовий рецепт сніданку.
Найсмачніша тушкована капуста - відомий шеф-кухар дав старовинний український рецепт.