Вага піде вгору разом з тиском: що станеться з нашим організмом, якщо їсти картоплю щодня

Вага піде вгору разом з тиском: що станеться з нашим організмом, якщо їсти картоплю щодня

Картопля давно отримала неоднозначну репутацію через свій багатий вміст вуглеводів. Попри це, пюре, чіпси та картопля фрі залишаються одними з найпопулярніших страв. Але що буде, якщо їсти картоплю щодня? Науковці розповіли про плюси та мінуси цього овочу.

Дослідження показали різні результати щодо впливу картоплі на артеріальний тиск. Одні науковці виявили, що вживання запеченої, вареної картоплі та пюре пов'язане з підвищеним ризиком гіпертонії у жінок. Інші дослідження показали, що часте вживання картоплі фрі може підвищувати ризик гіпертонії у всіх групах населення, тоді як картопляні чіпси такого впливу не мали.

Молода картопля, кадр з відео

Картопля є цінним джерелом калію, який допомагає регулювати кров'яний тиск. Крім того, цей овоч містить вітамін С, клітковину (особливо у шкірці), кальцій, магній, вітамін B6, ніацин та фолієву кислоту.

Дієтолог Сара Пфлуградт пояснює, що калій допомагає організму вимивати надлишок натрію та розслабляє стінки кровоносних судин, що покращує кровотік. Збільшення споживання кальцію, магнію та вітаміну С також сприяє зниженню артеріального тиску.

Згідно з дослідженням British Medical Journal 2016 року, високий вміст крохмалю в картоплі може спричиняти стрибки рівня цукру в крові, що пов'язано з підвищеним ризиком серцевих захворювань та гіпертонії. Гіперглікемія після їжі може викликати окислювальний стрес, запалення та дисфункцію кровоносних судин, що також сприяє підвищенню тиску.

картопляне пюре, фото з вільних джерел

Вживання картоплі у великих кількостях може призводити до набору ваги, що також негативно впливає на кров'яний тиск. Проте, якщо вживати картоплю як частину збалансованої дієти та у помірних кількостях, вона може бути корисною для здоров'я серця.

Щоб отримати максимальну користь від картоплі та знизити потенційні ризики, експерти радять уникати додавання великої кількості вершкового масла, солі та олії при приготуванні. Замість цього, вибирайте більш здорові способи приготування, такі як запікання, тушкування або приготування на пару з додаванням корисних трав і спецій.

Раніше ми розповідали, що Дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце

Також, Яка спеція допоможе схуднути, а яка - помити посуд: секрети ароматних баночок на вашій кухні

Поділитися сюжетом

Останні новини

Верховна Рада ухвалила закон: які нововведення готуються в армії

"Нафтогаз" попередив українців про опалення: відомо, що потрібно зробити перед включенням тепла в оселі

​Онук та дід з Одеси налагодили міжнародний наркотрафік у дитячих іграшках

Кличко: Столиця підготувала до зими 550 одиниць снігоприбиральної техніки та зробила запаси солі і піску

У РНБО відреагували на фейк z-пропаганди про масовані ракетні удари

За "уламками" по НПЗ у Саратові стоїть Головне управління розвідки

Відпочинь від Dota 2, адже студія Blizzard готується до анонсу ремастера Warcraft II

Масована нічна атака по Одесі: є жертви та поранені, моторошні кадри

Як можуть змінитися комунальні платіжки у 2025 році

"Укрзалізниця" оскандалилась через російську мову

Переломний момент: Генсек НАТО розповів, чому війська КНДР у Європі змінюють правила гри

Донька Маска через перемогу Трампа ухвалила важливе життєве рішення

Мільйонні борги спонукають до підвищення тарифів: вода з крана може стати дорогим задоволенням

Фіксував розміщення військових об'єктів: ТЦКшник зливав росіянам позиції ЗСУ

​Війська РФ атакують ЗСУ хімічними боєприпасами: за жовтень було понад 320 випадків