Вага піде вгору разом з тиском: що станеться з нашим організмом, якщо їсти картоплю щодня

Вага піде вгору разом з тиском: що станеться з нашим організмом, якщо їсти картоплю щодня

Картопля давно отримала неоднозначну репутацію через свій багатий вміст вуглеводів. Попри це, пюре, чіпси та картопля фрі залишаються одними з найпопулярніших страв. Але що буде, якщо їсти картоплю щодня? Науковці розповіли про плюси та мінуси цього овочу.

Дослідження показали різні результати щодо впливу картоплі на артеріальний тиск. Одні науковці виявили, що вживання запеченої, вареної картоплі та пюре пов'язане з підвищеним ризиком гіпертонії у жінок. Інші дослідження показали, що часте вживання картоплі фрі може підвищувати ризик гіпертонії у всіх групах населення, тоді як картопляні чіпси такого впливу не мали.

Молода картопля, кадр з відео

Картопля є цінним джерелом калію, який допомагає регулювати кров'яний тиск. Крім того, цей овоч містить вітамін С, клітковину (особливо у шкірці), кальцій, магній, вітамін B6, ніацин та фолієву кислоту.

Дієтолог Сара Пфлуградт пояснює, що калій допомагає організму вимивати надлишок натрію та розслабляє стінки кровоносних судин, що покращує кровотік. Збільшення споживання кальцію, магнію та вітаміну С також сприяє зниженню артеріального тиску.

Згідно з дослідженням British Medical Journal 2016 року, високий вміст крохмалю в картоплі може спричиняти стрибки рівня цукру в крові, що пов'язано з підвищеним ризиком серцевих захворювань та гіпертонії. Гіперглікемія після їжі може викликати окислювальний стрес, запалення та дисфункцію кровоносних судин, що також сприяє підвищенню тиску.

картопляне пюре, фото з вільних джерел

Вживання картоплі у великих кількостях може призводити до набору ваги, що також негативно впливає на кров'яний тиск. Проте, якщо вживати картоплю як частину збалансованої дієти та у помірних кількостях, вона може бути корисною для здоров'я серця.

Щоб отримати максимальну користь від картоплі та знизити потенційні ризики, експерти радять уникати додавання великої кількості вершкового масла, солі та олії при приготуванні. Замість цього, вибирайте більш здорові способи приготування, такі як запікання, тушкування або приготування на пару з додаванням корисних трав і спецій.

Раніше ми розповідали, що Дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце

Також, Яка спеція допоможе схуднути, а яка - помити посуд: секрети ароматних баночок на вашій кухні

Поделиться сюжетом

Последние новости

Некоторых украинцев могут мобилизовать и после 50 лет: это касается одной из категорий

Оккупанты хотят замять скандал с зарплатами: заставляют работников отказаться от денег

Более 10 млн грн убытков: экс-главе антидопингового центра объявили подозрение

18% от суммы вернутся обратно: как оформить налоговую скидку за образование в Украине

Одну категорию украинцев хотят избавить льгот: в Раде ответили, кого касается

В Беларуси было громко: OSINT-проект зафиксировал взрыв Shahed-136

От водителей требуют сертификации: кто должен иметь европейский стандарт

Улучшенный рецепт: как приготовить вкусные и сочные куриные котлеты

В одном из украинских городов из-за обстрелов воду будут давать по графику

Минобразования обновляет учебную программу: изменения коснутся 10-11 классов

Мобилизация снова усилится: с октября ожидаются несколько нововведений для военнообязанных

Для гренок и "глазуньи" нужно - не меньше 130 грн: супермаркеты обновили цены на яйца, постное и муку

Что делать с виноградом осенью: советы экспертов для максимального урожая

Удар РФ по Полтаве 3 сентября: возросло число погибших

Николай Томенко о выплатах депутатам и судьям: "Воевать нужно за нашу свободу, а не за спецпенсии и миллионные зарплаты"