В Україні викрито банду провокаторів: на чолі стояла відома медійна особа

В Україні викрито банду провокаторів: на чолі стояла відома медійна особа

Служба безпеки України здійснила успішні заходи щодо запобігання новим спробам дестабілізації суспільно-політичної ситуації в різних регіонах України. Зокрема, було ліквідовано злочинну угруповання, яка намагалася перешкодити мобілізації та розголошувала інформацію про українських військових. Як повідомили у СБУ, на чолі банди стояла відома медійна особа.

Превентивні заходи були проведені у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях, як зазначено у повідомленні.

Одним з організаторів кримінальної групи виявився колишній ведучий популярних українських телепроєктів, який нині є відомим блогером і поширює прокремлівські наративи.

Відомо, що цей організатор залучив принаймні сімох спільників для інформаційно-підривної діяльності на користь країни-агресора. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Учасники групи видали себе за журналістів, використовуючи фейкові посвідчення незареєстрованих видань для маскування своєї підривної діяльності.

За даними розслідування, учасники закликали до збройного опору проти працівників ТЦК і правоохоронних органів, а також розповсюджували неправдиву інформацію про українських захисників. Для широкого розповсюдження провокаційного контенту злочинці створили власну мережу каналів і сторінок в YouTube, Telegram та Facebook зі загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів, повідомили в СБУ.

На створених веб-ресурсах провокатори організовували онлайн-трансляції, публікували пости та відео з інструкціями щодо використання силових методів для ухилення від мобілізації. Крім цього, фігуранти запустили сайт, де розміщували персональні дані українських військових, зокрема співробітників ТЦК і поліції. Свої дії провокатори координували через анонімний чат у месенджері.

На даний момент затримано двох організаторів угруповання – блогера і псевдоексперта. Їм оголошено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (частина 2 статті 28 та частина 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України). Наразі розглядається питання щодо оголошення підозри всім іншим учасникам угруповання.

За скоєні злочини провокаторам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Останні новини в Україні:

Поділитися сюжетом

Останні новини

Злодій-романтик пограбував будинок, прибрав його, приготував їжу і пішов: "Не хвилюйся, будь щаслива"

Як уникнути помилок при посадці троянд восени: господині поділились хитрощами

Світлана Гринчук повідомила про схвалення Верховною Радою рамкового кліматичного Закону: "Практичні кроки у досягненні кліматичної нейтральності"

Росія вдарила по багатоповерхівці у Харкові: є загиблі

Втрата зору, тонкі кінцівки та схуднення: українців попередили про небезпечну погоду

Чоловік не зміг знайти собі дружину та розгромив приймальню міністерства

Світлана Гринчук повідомила про схвалення рамкового кліматичного Закону: "Ми починаємо будувати свій власний кліматичний порядок денний"

Марія Ланг розповіла про деокупацію ЗАЕС: «Однієї миті вони просто її покинуть»

Томатний суп із запеченими помідорами: простий та смачний рецепт

Майже 80% українців схвалюють добудову блоків Хмельницької АЕС

Переселенці в Україні "жертвують" до 70% доходу лише на оренду: "Забрали ще крихти ВПО"

"Мені це нагадує ситуацію з Резніковим": журналіст запідозрив, що Умєров злякався

Не потрібно йти до ТЦК: для українців запровадили нові правила призову

Гора вугілля та уламків: журналіст відреагував на пропаганду РФ про захоплення Вугледару

Paramount Game Studios анонсувала екшен-RPG за світом Аанга з "Аватара"