В Україні викрито банду провокаторів: на чолі стояла відома медійна особа

В Україні викрито банду провокаторів: на чолі стояла відома медійна особа

Служба безпеки України здійснила успішні заходи щодо запобігання новим спробам дестабілізації суспільно-політичної ситуації в різних регіонах України. Зокрема, було ліквідовано злочинну угруповання, яка намагалася перешкодити мобілізації та розголошувала інформацію про українських військових. Як повідомили у СБУ, на чолі банди стояла відома медійна особа.

Превентивні заходи були проведені у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях, як зазначено у повідомленні.

Одним з організаторів кримінальної групи виявився колишній ведучий популярних українських телепроєктів, який нині є відомим блогером і поширює прокремлівські наративи.

Відомо, що цей організатор залучив принаймні сімох спільників для інформаційно-підривної діяльності на користь країни-агресора. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Учасники групи видали себе за журналістів, використовуючи фейкові посвідчення незареєстрованих видань для маскування своєї підривної діяльності.

За даними розслідування, учасники закликали до збройного опору проти працівників ТЦК і правоохоронних органів, а також розповсюджували неправдиву інформацію про українських захисників. Для широкого розповсюдження провокаційного контенту злочинці створили власну мережу каналів і сторінок в YouTube, Telegram та Facebook зі загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів, повідомили в СБУ.

На створених веб-ресурсах провокатори організовували онлайн-трансляції, публікували пости та відео з інструкціями щодо використання силових методів для ухилення від мобілізації. Крім цього, фігуранти запустили сайт, де розміщували персональні дані українських військових, зокрема співробітників ТЦК і поліції. Свої дії провокатори координували через анонімний чат у месенджері.

На даний момент затримано двох організаторів угруповання – блогера і псевдоексперта. Їм оголошено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (частина 2 статті 28 та частина 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України). Наразі розглядається питання щодо оголошення підозри всім іншим учасникам угруповання.

За скоєні злочини провокаторам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Останні новини в Україні:

Поделиться сюжетом

Последние новости

Яблочный пирог по цене золота: любимый фрукт украинцев побил семилетний рекорд и продолжает дорожать

Как на подоконнике вырастить огурцы: тонкости удачного урожая

Переселенцам изменили правила помощи: денег можете не дождаться

Вместо красной рыбы: шеф-повар дала рецепт идеальной слабосоленой скумбрии

Журналист The Washington Post узнал подробности теплых отношений Трампа с Путиным

Подростка исключили из школы из-за стрижки, но родители возмущены: всему виной болезнь

Излишне уплачены 15 450 гривен: женщина подала в суд на Киевтеплоэнерго

Старые доллары превратятся в хлам? Стоит ли волноваться

В РФ заблокировали Discord: аналитик указал на серьезные последствия для российской армии

Как правильно сажать клубнику осенью для хорошего урожая: действенные методы

Два вида гриппа уже в Украине: медики бьют тревогу

В Одессе составили протокол на агрессивную чиновницу

Украинские пенсионеры получат прибавку к пенсии: кому повезет уже в этом месяце

У Порошенко провернули 167 млн грн бюджетных денег через его бизнесы вместо того чтобы потратить на партию, – анализ движения «ЧЕСТНО»

Коломойский и Боголюбов никогда не контролировали JKX Oil & Gas, оснований для санкций нет – нардеп