Чи може підліток самостійно прописатися у квартирі: юристи нагадали нові правила

Чи може підліток самостійно прописатися у квартирі: юристи нагадали нові правила

Через повномасштабне вторгнення росії в Україні діє воєнний стан. У цей період деякі послуги можуть бути обмежені або недоступні. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи може дитина, якій виповнилося 14 років, зараз зареєструвати своє місце проживання без згоди одного з батьків.

Вони нагадали, що згідно зі статтею 5 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», кожен громадянин України, який проживає на території України, зобов’язаний протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання або перебування задекларувати чи зареєструвати його.

Підліток / фото: Pixabay

Цивільний кодекс України декларує право особи, яка досягла 14 років, вільно обирати собі місце проживання, за винятком окремих обмежень. Згідно зі статтею 7 Закону, дитина віком від 14 до 18 років може самостійно декларувати своє місце проживання:

За місцем проживання її батьків або інших законних представників чи одного з них – без надання згоди такими особами. Це означає, що дитина може зареєструватися в житлі, де вже зареєстровані її батьки або один із них, без їхньої згоди.

Підліток, фото: Facebook

За адресою іншого житла, ніж зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків або інших законних представників – за згодою одного з батьків або інших законних представників. Це означає, що для реєстрації не за місцем реєстрації батьків (або одного з них), дитині достатньо згоди одного з батьків.

У гуртожитку навчального закладу, в якому вона навчається – без згоди батьків. У випадку декларування місця проживання у гуртожитку на період здобуття освіти, згода батьків не потрібна.

Відповідно до абзацу 3 пункту 5 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 265 від 7 лютого 2022 року, у разі, коли особа, місце проживання якої вже задекларовано або зареєстровано, декларує або реєструє нове місце проживання з одночасним зняттям з попереднього місця проживання (перебування), заява про зняття з попереднього місця проживання не подається.

Вам буде цікаво дізнатисяце не твій чоловік - це дитина: жінку зацькували через молодого на вигляд батька її близнюків

Поділитися сюжетом

Останні новини

Звільнений керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький отримає 17 млн грн: економіст розповів, як влашнований "золотий парашут" для чиновників

"Противник пре, як може": командир батальйону "Ахіллес" про ситуацію біля Вовчанська

Масштабне відключення води в Дніпрі: перелік вулиць та коли включать

Ціни на автогаз в Україні: нерадісні прогнози для водіїв

Росіяни захопили близько половини Торецька

Замість цукерок: фіналістка "Мастер Шеф" дала рецепт смачного десерту з гарбуза

"Більше не вмію бути мамою": Оля Полякова розповіла про проблеми у сім'ї

Ізраїльський удар по Бейруту: 22 людей загинуло, понад сотню поранено

Боєць ЗСУ розповів гарну новину про ситуацію на Курщині

Нові правила вручення повісток: що тепер будуть робити поштарі

"Найбільше прикро, суспільство їх підтримує": офіцер різко висловився про військових, які втекли з частини

Потужний вибух з "факелом" на нафтобазі у Феодосії: що там насправді сталось

Понад 666 тис. і гелікоптер на додачу: росіян наздогнала "страшна цифра"

Досить витріщатися на екран: вчені знайшли спосіб розлучити студентів зі смартфонами

Верещук відхрестилася від комісій з помилувань та громадянства