Улюбленій страві Івана Франка надали особливий статус в Україні

Улюбленій страві Івана Франка надали особливий статус в Україні

Міністерство культури та інформаційної політики України додало культуру приготування та споживання "засипаної капусти" до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.

Рецепт приготування "засипаної капусти"

Для приготування страви потрібні свіжі продукти: капуста, пшоно, цибуля, олія, молоко, сметана, гриби та м’ясо. Хоча уніфікованого рецепта не існує, технологія приготування має спільні риси:

  • Квашену капусту відварюють до напівготовності, зливають воду. Потім додають молоко й доводять до кипіння. Далі додають промиті зерна пшона і варять до готовності.
  • Далі у сковороді розтоплюють масло, дрібно нарізають цибулю та додають до масла. Коли цибуля стає прозорою, до неї додають домашню сметану та помішуючи тушкують протягом 5 хвилин. Потім це додають до капусти та вимішують. Якщо капуста надто густа, можна долити ще трохи молока.
  • Деякі господині, після зняття страви з вогню, кладуть зверху гілочки вишні або смородини і залишають на деякий час, щоб страва просочилася ароматом. Окремо готують шкварки, грибну підливку і з ними подають засипану капусту.

Найсмачніша, найзапашніша "засипана капуста" та, яка готується у печі, чи брайтурі. Секрети смачної засипаної капусти – це якісні продукти та правильна варка, а також варто дати страві настоятися після приготування, щоб смаки краще поєдналися.

Культура споживання засипаної капусти це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята.

За переказами "Засипана капуста" була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій

Поділитися сюжетом

Останні новини

У Фінляндії запровадять новий документ для пошуку роботи: хто з українців може скористатися

Три пенсійних віки діють в Україні: в ПФУ повідомили важливі нюанси

"Немає слів...": після скандалу з російською музикою Тарас Цимбалюк експериментує з головою

Нові рахунки за газ: які області відчують найбільше зростання

Що посадити на підвіконні восени: господині озвучили найкращі варіанти

З водіїв струсять півтисячі гривень за "протитуманки": хто ризикує нарватися на штраф

Українцям виплатять компенсацію: можна отримати мільйон гривень

Для любителів десертів: "Мастер Шеф" Тетяна Литвинова дала швидкий рецепт карамелі

Новий мікрокомп'ютер від Waveshare: схожий на флешку, але потужний, як комп'ютер

Температура повітря опуститься до +7: синоптик розповів, де буде найхолодніше

Банки заберуть собі третину ваших заощаджень: про що вам не розкажуть при відкритті рахунку

Виплати військових можуть піти не тим, хто на них чекав: Верховна Рада ухвалила важливий закон

Як позбутися бур'янів на городі восени: ефективні поради дачників

Більше і зручніше: Нова пошта розширює функціонал для пенсіонерів

Ніжний йогуртовий торт із лимоном: зірка "Мастер шеф" Ліза Глінська дала простий рецепт