Кредитори поставили перед фактом: як Україні витримати борговий тиск під час війни

Кредитори поставили перед фактом: як Україні витримати борговий тиск під час війни

Україна веде непрості переговори з кредиторами, які хочуть отримувати відсоткові виплати за українськими єврооблігаціями, якими вони володіють.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

За даними видання The Wall Street Journal, група власників українських євробондів, зокрема потужні міжнародні інвестиційні компанії BlackRock та Pimco, має намір вимагати від уряду України відновити виплати за цими цінними паперами після двох років відтермінування. Ці інвестори володіють 20% українських євробондів, які наразі знаходяться в обігу й мають номінальну вартість близько 20 мільярдів доларів.

Кредитори хочуть, щоб уряд вже з 2025 року почав виплати. За попередніми даними, йдеться про 500 мільйонів доларів на рік.

Вони також готові списати значну частину боргу за умови поновлення відсотків.

Як розповів "Апострофу" засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан, навіть якщо частина боргу буде списано, власникам наших євробондів це все рівно буде вигідно. Справа в тому, що після повномасштабного вторгнення українські цінні папери різко упали в ціні й торгувалися по 25-30% своєї початкової вартості.

Припустимо, що за євробондом вартістю 100 доларів передбачається щорічна виплата 10 доларів, тобто його дохідність складає 10% річних. Але якщо придбати таку облігацію за 25 доларів, то за нею будуть виплачувати все ті ж самі 10 доларів на рік, але для нового власника дохідність становитиме вже 40% річних. І навіть, якщо він погодиться на списання половини боргу, виплати складуть вже 5 доларів, але все ж таки 20% річних.

Проте пропозиція згаданої групи кредиторів ставить український уряд в непросте становище, адже у нього немає грошей на обслуговування зовнішнього боргу. В нинішньому році практично всі податки, зібрані в Україні, направляються на потреби оборони, а всі видатки цивільного сектору фінансуються коштом зовнішньої фінансової допомоги. І ніхто не дозволить виплачувати гроші американських чи європейських платників податків приватним власникам євробондів.

Як розповів "Апострофу" голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, наразі існують два основних способи розв'язання проблеми з українськими євробондами та їх власниками. Перший — відстрочка платежів до 2027 року, аналогічна тій, яку надали Україні міжнародні донори, другий — проведення повноцінної реструктуризації із випуском нових цінних паперів з довшим терміном погашення та можливим списанням певної частини боргу в обмін на розтягнуті у часі компенсації та гарантії для кредиторів.

Нардеп підкреслив, що Україна веде переговори не лише із згаданою групою інвесторів, а з усіма власниками наших єврооблігацій. Він також зазначив, що підтримку у переговорах українському уряду надає Міжнародний валютний фонд.

"Боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, який має надати свою експертизу та "парасольку" для проведення таких перемовин, — розповів Данило Гетманцев. - За цією програмою, за період від 2024 року по перший квартал 2027 року Україна має зекономити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 мільярда доларів, зокрема у 2024 році - 4,6 мільярда доларів".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Українцям загрожує дефолт: кредитори жадають розплати

  • Вас також може зацікавити:

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Катастрофічні збитки: скільки Україні могла коштувати блокада кордону поляками

Поділитися сюжетом

Останні новини

У школах впровадять нові предмети: допоможуть учням вижити

Ідеальний хліб на заквасці без замішування: "Мастер Шеф" дав простий рецепт для дому

Якщо ви встаєте вночі в туалет, то час насторожитися: що кажуть лікарі та народні прикмети про це

Резерв+ чекає масштабне оновлення: які функції стануть доступні

Коли дадуть тепло в будинки, що буде з тарифами та субсидіями цього сезону

Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 15 жовтня: на кого чекає емоційне піднесення

Чому не можна прати 15 жовтня і хто сьогодні заважатиме всім: прикмети та заборони на Євфимія Солунського

Є цифра 4: мольфарка розповіла, коли закінчиться війна і чи буде Курськ у складі України

Смачнющий чизкейк із кисломолочного сиру: кулінар поділилася простим рецептом

Восени 2024 року українці можуть встигнути отримати "бонус" до основної пенсії: як оформити документ

Як посадити троянди пізньою осінню: господині розкрити хитрощі

Що робити, якщо гроші зникли з рахунка

Ідеальний шоколадний бісквіт для тортів: покроковий рецепт без труднощів

Тариф на газ для українських сімей: озвучено дату, коли можуть перерахувати вартість кубометра

Як виростити вдома зелену цибулю: господині назвали найпростіший спосіб