В Києві підбили підсумки роботи програми страхування врожаїв

В Києві підбили підсумки роботи програми страхування врожаїв

Відомий вираз "У природи немає поганої погоди" насправді не діє для сільгоспвиробників, в яких погода відіграє вирішальну роль, адже напряму впливає на врожаї. Домовитися з природою у фермерів змоги немає, проте вони можуть захистити врожай за допомогою страхування.

Для цього в Україні працює проєкт «Метеозахист», який реалізовує компанія «Сингента», а страховиком виступає страхова компанія ІНГО. 11 жовтня у Києві підвели підсумки роботи цієї програми в сезоні 2024.

Як зазначив журналістам керівник напрямку Фінансові програми та страхові рішення компанії «Сингента» Роман Хрипко, цей сезон був доволі складним, оскільки в багатьох регіонах України була зафіксована аномальна спека. В результаті агропідприємства отримали величезні збитки, які за умовами програми компенсує страхова компанія ІНГО. Присутній на зустрічі начальник відділу агропромислового страхування компанії Руслан Зимовець уточнив, що страхові виплати отримали 97% виробників сільгосппродукції. Сума відшкодувань за сезон склала 231 млн грн, що майже в 10 разів більше ніж в минулому сезоні.

«Основна ідея програми – індексне страхування. Ми використовуємо погодні індекси для захисту ключових культур, які вирощуються в Україні, захищаємо ключові фази, які впливають на врожайність, - каже Роман Хрипко, - а ключовими фазами є період період цвітіння і наливу зерна».

Відомо, що 50-70 % урожайності залежить від того, як ці періоди будуть складатись. Тому програма фокусується саме на цьому періоді. Представник «Сингенти» звернув увагу на ключові проблеми, які можуть трапитись з рослинами в зазначений період, це: спека, нестача опадів і аномальні зливи.

«Участь в програмі «Метеозахист» для нас – це дуже відповідальний момент, тому що індексне страхування відрізняється від інших видів страхування. Його не можна порівнювати з майновим, навіть просто з класичним агрострахуванням. Адже тут задіяно найсучасніші технології, які нині є в усьому світі. Страховий випадок визначається на підставі супутникових даних, і страхова компанія не виїздить на поле, щоб фіксувати стан рослин. Це істотно прискорює роботу і робить простішим адміністрування. Тож фермери отримують страхове відшкодування швидше, ніж за звичайного процесу врегулювання збитків», - заявив Зимовець.

Він відзначив, що завдяки новим технологіям компанія може чітко фіксувати ризики, такі як посуха, і надавати аграріям дієві інструменти для мінімізації збитків. Фіксація збитку спрацьовує автоматично, коли погодні індекси перевищують заздалегідь визначені порогові значення. «Цього сезону маємо рекордну кількість заявлених подій – об’єм роботи дуже великий, проте всі зобов’язання ІНГО, як завжди, будуть виконані», - запевнив Руслан Зимовець.

За словами Романа Хрипко, проєкт «Метеозахист» існує вже 8 сезонів. Спочатку учасників було всьго 50 фермерів, потім програма набрала обертів. «В цьому сезоні ми під'єднали до програми більше ніж 500 тис гектарів посівних площ, участь в ній прийняв 351 сільгоспвиробник, активовано понад 1500 страхових полісів. Якщо порівнювати з попередніми сезонами, то площа покриття збільшилася на 88%», - сказав Хрипко.

На зустрічі були присутні і фермери, які успішно користуються програмою «Метеозахист». Вони зазначили, що задоволені співпрацею з «Сингентою», зокрема через те, що отрмують від компанії компенсації та різні бонуси.

За словами Романа Хрипко, програма розрахована на середнього виробника (від 10 до 1000 га).

Поділитися сюжетом

Останні новини

Порошенко став багатшим на 2 мільярди за два місяці, допоміг «сліпий траст»

Як сказати "кувирком" українською - є безліч чудових відповідників

"Нафтогаз" оновив систему оплати рахунків: що потрібно знати споживачам газу

Держекоінспекція приєдналася до досудового розслідування проти екс-чиновників: екологічні збитки на 2,6 млн гривень

Як смачно приготувати сало чи грудинку: "Мастер Шеф" Ярославський дав простий рецепт

Нардеп пояснив активність "рейдів" ТЦК у громадські місця на вихідних

В Чернігівській області група підлітків на замовлення ФСБ палила об'єкти Укрзалізниці

Ви зливаєте свою енергію: 5 дій, які знищують вашу ауру та можуть загрожувати життю

Відстрочку скасують: кого зі студентів можуть мобілізувати

В Україні сильно подорожчав базовий овоч: на 26% за місяць

На Хмельниччині заступниця голови ВЛК "заробила" майже 8 млн грн за фіктивні діагнози призовникам

Росія атакувала припортову інфраструктуру Одеси балістикою: що відомо про наслідки

Підготовка до опалювального сезону може обернутися драконівським штрафом: здеруть до 170 000 грн

Необхідно активізувати зусилля для завершення будівництва блоків ХАЕС - експерт

Домашні глазуровані сирки: корисна альтернатива магазинним солодощам