В Києві підбили підсумки роботи програми страхування врожаїв

В Києві підбили підсумки роботи програми страхування врожаїв

Відомий вираз "У природи немає поганої погоди" насправді не діє для сільгоспвиробників, в яких погода відіграє вирішальну роль, адже напряму впливає на врожаї. Домовитися з природою у фермерів змоги немає, проте вони можуть захистити врожай за допомогою страхування.

Для цього в Україні працює проєкт «Метеозахист», який реалізовує компанія «Сингента», а страховиком виступає страхова компанія ІНГО. 11 жовтня у Києві підвели підсумки роботи цієї програми в сезоні 2024.

Як зазначив журналістам керівник напрямку Фінансові програми та страхові рішення компанії «Сингента» Роман Хрипко, цей сезон був доволі складним, оскільки в багатьох регіонах України була зафіксована аномальна спека. В результаті агропідприємства отримали величезні збитки, які за умовами програми компенсує страхова компанія ІНГО. Присутній на зустрічі начальник відділу агропромислового страхування компанії Руслан Зимовець уточнив, що страхові виплати отримали 97% виробників сільгосппродукції. Сума відшкодувань за сезон склала 231 млн грн, що майже в 10 разів більше ніж в минулому сезоні.

«Основна ідея програми – індексне страхування. Ми використовуємо погодні індекси для захисту ключових культур, які вирощуються в Україні, захищаємо ключові фази, які впливають на врожайність, - каже Роман Хрипко, - а ключовими фазами є період період цвітіння і наливу зерна».

Відомо, що 50-70 % урожайності залежить від того, як ці періоди будуть складатись. Тому програма фокусується саме на цьому періоді. Представник «Сингенти» звернув увагу на ключові проблеми, які можуть трапитись з рослинами в зазначений період, це: спека, нестача опадів і аномальні зливи.

«Участь в програмі «Метеозахист» для нас – це дуже відповідальний момент, тому що індексне страхування відрізняється від інших видів страхування. Його не можна порівнювати з майновим, навіть просто з класичним агрострахуванням. Адже тут задіяно найсучасніші технології, які нині є в усьому світі. Страховий випадок визначається на підставі супутникових даних, і страхова компанія не виїздить на поле, щоб фіксувати стан рослин. Це істотно прискорює роботу і робить простішим адміністрування. Тож фермери отримують страхове відшкодування швидше, ніж за звичайного процесу врегулювання збитків», - заявив Зимовець.

Він відзначив, що завдяки новим технологіям компанія може чітко фіксувати ризики, такі як посуха, і надавати аграріям дієві інструменти для мінімізації збитків. Фіксація збитку спрацьовує автоматично, коли погодні індекси перевищують заздалегідь визначені порогові значення. «Цього сезону маємо рекордну кількість заявлених подій – об’єм роботи дуже великий, проте всі зобов’язання ІНГО, як завжди, будуть виконані», - запевнив Руслан Зимовець.

За словами Романа Хрипко, проєкт «Метеозахист» існує вже 8 сезонів. Спочатку учасників було всьго 50 фермерів, потім програма набрала обертів. «В цьому сезоні ми під'єднали до програми більше ніж 500 тис гектарів посівних площ, участь в ній прийняв 351 сільгоспвиробник, активовано понад 1500 страхових полісів. Якщо порівнювати з попередніми сезонами, то площа покриття збільшилася на 88%», - сказав Хрипко.

На зустрічі були присутні і фермери, які успішно користуються програмою «Метеозахист». Вони зазначили, що задоволені співпрацею з «Сингентою», зокрема через те, що отрмують від компанії компенсації та різні бонуси.

За словами Романа Хрипко, програма розрахована на середнього виробника (від 10 до 1000 га).

Поделиться сюжетом

Последние новости

Нежные и сладкие булочки с маком: рецепт для осенних вечеров

Платежки станут гораздо меньше: как сэкономить на отоплении в зимний сезон

Госэкоинспекция представила новые подходы к экологическому контролю на международном уровне

Медработники из Ровенской области зарабатывали на уклонистах: у них найдено 14 млн грн

Как улучшить почву без химии: секреты природного восстановления

Личная трагедия обезьяны из-под Харькова растрогала сеть

Госэкоинспекция представила новые подходы к экологическому контролю на международном уровне

Элементарный грибной суп-пюре: как сделать на обед вкусное блюдо без усилий

Изменения одобрили: Минобразования рассказало об успеваемости школьников

В Германии активизировали работу спецслужбы РФ

"У нас говорят по-русски": в Одессе разгорелся языковой скандал между женщиной и фотографом

Бои за Торецк: военный эксперт рассказал о рисках захвата города окупантами и последствиях для фронта

Все чистенько, и даже перегара нет: вот зачем британцы стирают вещи водкой

Украинцам могут пересчитать платежки за газ по другому тарифу: кого ждет сюрприз

Оценка может быть неверной: Командование Сухопутных войск просит воздержаться от выводов по видео «Асгарду»