Краще за штрудель: "Мастер Шеф" Клопотенко та Злата Огнєвіч показали рецепт українського пирога
Євген Клопотенко в ефірі кулінарного проєкту "Пекельні борошна" на прохання співачки та героїні другого сезону шоу "Холостячка" Злати Огнєвіч запропонував українську заміну яблучного штруделю та приготував традиційний пляцок з маком і яблуками. Шоу вийшло на YouTube-каналі "СТБ" (шоб подивитися відео, проскрольте вниз).
Для тіста нам знадобляться такі інгредієнти:
- борошно - 380 г
- вершкове масло - 180 г
- живі дріжджі - 50 г
- молоко - 70 мл
- цукор - 50 г
- яйця - 4 шт. (відокремлюємо жовтки та білки)
Для начинки Євген Клопотенко бере:
- перетертий мак - 250 г
- яблука - 5 шт.
- вершкове масло - 50 г
- цукор - на смак
Спершу готуємо тісто. Для цього Євген Клопотенко змішує борошно з вершковим маслом кімнатної температури.
У тепле молоко розтираємо дріжджі, додаємо 1 ст. л. цукру та лишаємо за кімнатної температури на 15 хвилин, щоб дріжджі почали діяти. Потім додаємо жовтки та добре перемішуємо. Цю суміш перекладаємо до борошна з вершковим маслом, замішуємо тісто та лишаємо підходити - приблизно на годину в теплому місці.
Готове тісто ділимо на три частини та розкочуємо їх в однакові пласти.
Щоб приготувати яблучну начинку, нарізаємо яблука дрібним кубиком і обсмажуємо їх на вершковому маслі, додаючи трішки цукру.
На перший пласт тіста Євген Клопотенко викладає перетертий мак, накриває другим пластом тіста, а на нього викладає яблучну начинку, потім третій пласт тіста, а зверху збиті до пишності білки з 20 г цукру.
Євген Клопотенко лишає пляцок у теплому місці на 30 хвилин, щоб він піднявся, а потім випікає в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 50 хвилин.