Як правильно варити рис, щоб він був смачним і розсипчастим: простий рецепт
Українська кулінарна блогерка Юлія Сенич пояснила, як правильно варити рис, щоб він завжди виходив смачним і розсипчастим.
"Колега з Таїланду навчила готувати мене розсипчастий рис без рисоварки. Весь секрет в пропорціях!", – розповіла кулінар.
По-перше, забудьте пропорції 1:2 чи 1:3. Щоб зварити ідеальний рис, пропорція рису до води має бути 1:1. На одну склянку рису беремо 1 склянку води. При цьому обʼєм склянки можу бути будь-який, але пропорція не змінюється.
Тому, щоб зварити смачний і розсипчастий рис, нам знадобиться:
- рис довгозернистий - 1 склянка
- вода - 1 склянка
- сіль - за смаком
Спершу рис потрібно дуже добре промити кілька разів у холодній воді: перемішуємо рис у воді, трішки перетираємо його руками, щоб змити побільше крохмалю. У результаті після промивання рис має бути майже прозорим.
Промитий рис всипаємо в каструлю, бажано з товстим дном, та заливаємо його водою, щоб вона вкривала зернятка приблизно на 0,5 см.
Ставимо каструлю на сильний вогонь та, не накриваючи кришкою, доводимо до закипання води. Після закипання накриваємо кришкою, вогонь робимо середній і варимо рис приблизно 15 хвилин до готовності.
Важливо: рис не потрібно солити та перемішувати в процесі варки. Сіль додаємо до вже готового рису за смаком.