"Було багато опору": експерт розповіла, як Міноборони при Резникові не бачило важливості дронів на фронті

"Було багато опору": експерт розповіла, як Міноборони при Резникові не бачило важливості дронів на фронті

Марина Безрукова, голова Агентства оборонних закупівель під час інтерв'ю розповіла про важливість дронів на фронті та відповіла, чому раніше Міноборони не бачило, наскільки це питання важливе.

За її словами, протягом усього 2022 року та великої кількості 2023 року була особа, яка спочатку непублічна, а потім публічно переконувала Олексія Юрійовича Резнікова купувати мавіки.

В результаті проведено низку зустрічей, на яких було записано пункти, що важливо зробити не лише із закупівлею мавіків. На жаль, після цього нічого не відбувалося, і влітку 2023 року було прийнято рішення діяти публічно. Після півтора року було вирішено вийти і описати для суспільства проблему не лише з тими, хто розмовляє, але в цілому із закупівлею Міноборони технологій.

«Міністерство оборони почало купувати мавіки, оскільки було отримано замовлення від військових. Було багато опору з приводу відвідання крамниці через Prozorro. Деякі постачальники стверджували, що Китай припинить постачання не лише цих, а й усіх комплектуючих для дронів. Але вдалося подолати ці проблеми. Прийшло замовлення і на інші дрони, зокрема Matrice, і вони були куплені. Це було непросто, але вдалося здійснити закупівлю через Prozorro» - повідомила Безрукова.

За її словами, також виникали проблеми із постановою про закриті закупівлі, проте їх було вирішено. Після затвердження постанови, наступного дня були оголошені торги, і постачальники, які раніше відмовлялися, прийшли на тендер. Ціни були конкурентоспроможними, і вдалося укласти контракт на 18 000 тих, хто розмовляє, з яких вже близько 11 000 поставлено військовим.

«Закупівлі дронів, таких як мавіки, так і інших безпілотників, продовжуватимуться залежно від замовлень військових та бюджету. Після п'яти місяців діяльності, Міністерство оборони обмежене лише замовленням військових та бюджетом», - повідомила Безрукова.

Наразі, як відомо, багато уваги приділяється підтримці українського виробника, залучаючи партнерів до фінансування закупівель українських технологій. Бюджет не безлімітний і не покриває всі потреби Збройних сил, тому важливо працювати з партнерами та спрямовувати всі ресурси на підтримку воєнних дій.

Поделиться сюжетом

Последние новости

"До конца войны": в правительстве рассказали о судьбе телемарафона

Гуманитарная помощь для украинцев: где и как получить продуктовые наборы

Снижение мобилизационного возраста до 20 лет: в Раде сделали новое заявление

Самолет из Сиэтла в Стамбул вынужденно сел в Нью-Йорке из-за смерти пилота

В Житомирской области проверяют соблюдение прав граждан на чистую и доступную воду: усиление мониторинга качества и безопасности

"В тревожных снах я вижу этот городок": украинский город стал героем мема

Не Порт-Анненталь: город Южный в Одесской области переименовали

Самса с индейкой: готовьте, пока духовка разогревается

ГБР задержало Гнездилова - военного, публично покинувшего войско

Мониторинг ужесточен: на Житомирщине проверяют соблюдение прав граждан на чистую и доступную воду

Ранний выход на пенсию для УБД: сколько денег получите

Давление на кошелек станет невыносимым: подорожает еще одна коммунальная услуга

Военные возмутились воровством из бюджета 34 млн грн подчиненными мэра Днепра Филатова: вывели на подставных таксистов и разнорабочих

Как обрезать сливу осенью, чтобы увеличить урожай вдвое: уловки хозяек

В Ровно СБУ раскрыла новую схему уклонения от мобилизации