Антарктида стрімко перетворюється на "зелений" континент через зміни клімату

Антарктида стрімко перетворюється на "зелений" континент через зміни клімату

Частина Антарктиди настільки швидко нагрівається, що континент з приголомшливою швидкістю стає "зеленим". Супутникові знімки регіону показують, що площа, вкрита рослинами, збільшилася майже в 14 разів за 35 років — ця тенденція стимулюватиме швидкі зміни екосистем Антарктики.

Нове дослідження оприлюднили в Nature Geoscience.

Фахівці з дистанційного зондування з Університету Хартфордшира в Гетфілді, Великобританія проаналізували зображення Антарктичного півострова, зроблені в період з 1986 по 2021 рік, — частини континенту, яка виступає на північ до краю Південної Америки. Знімки були зроблені супутниками Landsat, якими керують NASA та Геологічна служба США, у березні, коли завершується період вегетації рослинності в Антарктиці.

Щоб оцінити, яка частина землі вкрита рослинністю, дослідники скористалися властивостями рослин, що ростуть: здорові рослини поглинають багато червоного світла та відбивають багато ближнього інфрачервоного світла. Вчені можуть використовувати супутникові вимірювання світла на цих довжинах хвиль, щоб визначити, чи вкрита ділянка землі квітучими рослинами.

Команда виявила, що площа півострова, вкрита рослинами, зросла з менш ніж одного квадратного кілометра в 1986 році до майже 12 квадратних кілометрів у 2021 році. Швидкість розширення була приблизно на 33% вищою між 2016 і 2021 роками порівняно з періодом дослідження в цілому, який тривав чотири десятиліття.

"Ці цифри шокували нас, — каже Томас Роланд, співавтор дослідження та вчений-еколог з Університету Ексетера, Великобританія. - Така швидкість змін у надзвичайно ізольованій, надзвичайно вразливій зоні викликає тривогу".

Інші дослідження знайшли докази того, що рослинність на півострові змінюється у відповідь на зміну клімату.

Попередні візити вчених на півострів призвели авторів до думки, що більшу частину рослинності становить мох. Коли мохи поширюються на ландшафти, які раніше були вкриті льодом, вони створюють шар ґрунту, пропонуючи середовище існування іншим рослинам.

Це викликає занепокоєння, тому що місцева флора Антарктиди пристосована до екстремальних умов, і вони можуть бути не в змозі конкурувати з напливом інших видів.

Дослідники вказують на зміну клімату як на причину зміни ландшафту від білого до зеленого. З 1950 року температура на півострові піднялася майже на 3 °C, що є набагато більшим зростанням, ніж у більшості частин планети. Ця "Феноменальна" швидкість розширення зелених насаджень підкреслює безпрецедентні зміни, які люди вносять у клімат Землі.

Як повідомляв "Апостроф", гора Еверест з кожним днем стає вищою - вчені виявили, що за останні 89 тисяч років гора Еверест вже виросла на 15-50 метрів.

Поделиться сюжетом

Последние новости

С завтрашнего дня в Украине подорожает оформление паспортных документов

Как обеззаразить почву для комнатных растений: хитрости садоводов

Эти монеты могут стоить до 7000 гривен: на каких копейках можно хорошо заработать

Налоговая получила информацию: деньги больше не скрыть

Во Львовской области курсант покинул часть на несколько часов: суд вынес ему решение

Израиль воюет на семи фронтах - Нетаньяху

Фанаты в шоке - выглядит на 20 лет младше: Оля Полякова кардинально изменила имидж

Дополнительные деньги одиноким пенсионерам: как получить 950 грн

Оригинальные картофельные гнезда с фаршем и сыром: как сделать сытный обед

Писатель Курков забраковал пирог с макаронами

Из-за бездействия коммунальщиков украинцам приходится набирать воду из лужи: собаки моются там же

Атака «Хамас» на Израиль вытеснила абсолютно Украину, - политолог-международник о том, как меняется фокус внимания в мире

Прожиточный минимум "заморозили": что ждет украинцев в 2025 году

Украинцам объяснили, как снять себя с военного учета: нужно четыре документа

Писатель Кокотюха по случаю Дня учителя указал на «языковую шизофрению»