У прокуратурі зірвали власну ініціативу знову заборонити Полтавському ГЗК використовувати вагони

У прокуратурі зірвали власну ініціативу знову заборонити Полтавському ГЗК використовувати вагони

Офіс Генерального прокурора втретє ініціював заборону для Полтавського гірничо-збагачувального комбінату на використання вагонів, проте прокурор у справі не з'явився на слухання у четвер, 26 вересня. При цьому, раніше саме він ініціював засідання.

Деталі судового засідання

Сторона обвинувачення хотіла втретє арештувати і заборонити використання понад 2300 вагонів підприємства, які використовуються для доставки продукції європейським споживачам. Для цього вони ініціювали відповідне клопотання, яке стало третім.

Захист Полтавського ГЗК вважає, що причиною неявки прокурора є скерування обвинувального акту до суду, адже справа перейшла на новий етап. Про це повідомили в Офісі генпрокурора: "прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно 4 посадовців ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" та 3 службових осіб приватної структури".

Втім коли цей акт скерували до суду, і в який саме невідомо – прокурор про це не повідомляв.

"Справа була підсудна, і слідчі судді саме Печерського суду м. Києва фактично мали право розглядати будь-які клопотання як сторони захисту, як представників підприємства, як і сторони обвинувачення, лише в межах строку досудового розслідування — до направлення справи до суду. У нас справа направлена зараз згідно інформації, наданої прокурором неофіційно в телефонному режимі, до Київського районного суду м. Харкова", - зазначив адвокат комбінату Євген Пилипенко.

Засідання відклали, суд планує з'ясувати ситуацію з обвинувальним актом, і якщо справа дійсно, як повідомляють у Офісі Генпрокурора, дійшла до стадії розгляду по суті - суддя Печерського суду не матиме повноважень працювати з клопотанням.

"Відкласти розгляд вказаного клопотання, скерувати на адресу прокуратури запит суду щодо перебування обвинувального акту у вказаному кримінальному провадженні у суді", - заявила слідча суддя Печерського райсуду м.Києва.

Передумови справи

Напіввагони Полтавського ГЗК прокурор визнав доказами у справі, розіслідуванням якої займається Дежавне бюро розслідувань. Вона стосується нібито незаконного видуботку та збуту так званого «щебеня» – тобто нефракційного відсіву. Хоча підприємство відкидає факт вчинення будь-яких правопорушень, півроку - від жовтня 2023 до квітня 2024 - понад 2000 вантажних вагонів, що йому належать, були під забороною до використання , доки захист комбінату не домігся скасування такої заборони.

За цей час Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат зазнав збитків на понад 100 млн грн, кажуть на підприємстві.

"В чому суть цих дій — щоб додатково нанести збитки трудовому колективу, підприємству, яке у воєнний час виконує свою виробничу діяльність, сплачує податки, є одним із найбільших платників серед підприємств гірничо-металургійної промисловості нашої держави, і виконує всі напрямки з точки зору підтримки ЗСУ", - вважає голова правління Полтавського ГЗК Віктор Лотоус.

Компанія-власник ГЗК - Ferrexpo є одним із найбільших українських інвесторів і платників податків у країні. Її акції розміщені на основному майданчику Лондонської фондової біржі і серед співвласників зазначаються британські та американські глобальні інвестиційні фонди, а також суверенні фонди країн Європейського Союзу. Представники компанії заявляють, що дана ситуація негативно впливає на інвестиційний імідж України та шкодить економічному клімату.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Водителей обязали получить специальных код

Бензин, дизель и автогаз: что будет с ценами до конца года

Любимый завтрак из лаваша: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал рецепт ленивой пиццы

Нардеп-военный рассказал о реальной ситуации на фронте: "Не верьте проходимцам, которые заявляют..."

Штраф за отказ от ВЛК отменят: кто избежит наказания за нарушение военного учета

Налоги, проезд, коммуналка: какие льготы предоставят пенсионерам в октябре

Гороскоп на 3 октября для всех знаков Зодиака: узнайте, кого ждут вызовы в карьере

Почему нельзя открывать окна 3 октября и зачем сегодня есть чеснок: приметы и запреты на Дионисия

Ньютон еще в 18 веке предсказал точный год конца света – осталось мало времени

Тыквенно-апельсиновый пудинг: "Мастер Шеф" Татьяна Литвинова раскрыла секрет простого и вкусного десерта

Как правильно сажать голубику: советы и секреты от профессиональных фермеров

Хрустящие огурцы на зиму: звезда "Мастер Шеф" раскрыла семейный рецепт

Когда высаживать саженцы винограда для щедрого урожая: садоводы назвали идеальное время

Октябрьское солнечное затмение: астрологиня рассказала, что изменится в жизни украинцев

Водителям подсказали, как избежать штрафа в случае остановки полицией: хитрость с двигателем