Експерт розповів, чому ЗСУ не отримують достатньої зброї: потрібна окрема структура

Експерт розповів, чому ЗСУ не отримують достатньої зброї: потрібна окрема структура

Дрони відіграли ключову роль у допомозі ЗСУ у критичний момент, коли було недостатньо західної зброї. Зараз, коли ситуація стабілізувалася, настав час навести лад у сфері оборонних закупівель. Найлегше розглянути цю тему на прикладі закупівель безпілотних літальних апаратів (БПЛА), але ці приклади актуальні для всіх видів озброєнь, розповів "Українській правді" Тамерлан Вагабов, ексрадник голови Агентства з оборонних закупівель, екс-керівник Офісу реформ МВС.

Дрони закуповуються державою, волонтерами та військовими, проте їх все одно не вистачає. Заявлена ​​"Армія дронів" існує, але залишається незрозумілим, про які обсяги йдеться і хто саме має займатися закупівлями. У результаті військовослужбовці частіше покладаються він чи волонтерів, ніж держава.

Фінансові ресурси, звичайно, обмежені, але не все впирається у гроші. Для того, щоб оперативно закривати потреби підрозділів, необхідно створити інфраструктуру та структуру закупівель, визначити повноваження та відповідальність учасників процесу, налагодити комунікацію з виробниками. Часу та можливостей для цього було достатньо, але робота виконана лише частково.

Коротко про поточну ситуацію: Крім обмежених фінансових можливостей країни, існує проблема недопрацьованої технократичної структури закупівель на рівні Агентства оборонних закупівель (АТЗ) та інших пов'язаних структур.

ЗСУ не отримують озброєння швидко і в необхідній кількості, тоді як бізнес зазнає збитків через нерозуміння, що потрібна армія і за якими стандартами це потрібно зробити.

Тим часом державні органи не можуть чітко розділити між собою зони відповідальності. Наприклад, нещодавно Верховна Рада надала ДССЗСІ додаткові повноваження у сфері закупівель БПЛА та інших військових продуктів, незважаючи на те, що у нас є єдиний закупник озброєння – АТЗ.

Як має працювати система і що для цього потрібно? Компетенція. В оборонних закупівлях кадри вирішують усі. Важливо, щоб фахівці в цій галузі мали необхідні знання та зв'язки з сумлінними виробниками, фахівцями, керівниками оборонних відомств. Це унеможливлює залучення посередників, знижуючи корупційні ризики та ризики зриву контрактів.

Ринок озброєнь не схожий на масовий ринок із безліччю конкурентів; він консолідований, закритий та статичний. Тут важливо "бути в темі": знати учасників, мати до них доступ, мати міжнародні зв'язки та політичну підкованість, розуміти підводні політичні течії. Часто необхідне озброєння перебуває у політично складних нам країнах, й у його отримання потрібно складна дипломатична і бюрократична робота.

Потрібно знати, коли прямі контакти працюють, а коли краще задіяти країни-посередники. Важливо розбиратися у транзитних та експортних процедурах, ретельно планувати кожен кілометр шляху, оскільки деякі країни забороняють транзит озброєння до України. Помилка може спричинити значні затримки.

Базова вимога – знання матеріальної частини. Останнім часом спостерігається значний інтерес до оборонної сфери, і сектор безпеки стає найбільшим роботодавцем в Україні, проте передували десятиліття занепаду. Тільки зараз формується кадровий ринок, та кваліфікованих фахівців на ньому одиниці.

До необхідних компетенцій додайте знання кількох іноземних мов. Вільне володіння мовою партнера, з якою ведуться переговори – обов'язкова вимога.

Організаційна структура. Весь ланцюг оборонних закупівель, від вивчення потреб ЗСУ до постачання конкретної номенклатури, має працювати злагоджено.

Якщо першим кроком було створення окремої структури (АТЗ), то другим кроком має стати її синхронізація з усіма органами та підрозділами, затвердження організаційної структури та впорядкування процедур.

Робота із виробниками. Неможливо задовольнити потреби ЗСУ, якщо тримати інформацію про ці потреби у секреті. Виробники, особливо дрібні та середні, повинні розуміти, які види озброєнь та типи БПЛА потрібні Міністерству оборони та ЗСУ.

Без цих даних підприємці стикаються із фінансовими проблемами. Так, ця інформація стосується державної таємниці, але можна знайти компроміс. Можна надати частковий доступ підприємцям, які пройшли спецперевірку, або надати загальні рекомендації щодо типів озброєнь та БПЛА, необхідних війську.

Можна скористатися досвідом США, де створено об'єднану архітектуру безпілотних систем (JASUS). Робота над такою архітектурою складна та тривала, але ми ніколи не закінчимо, якщо не почнемо.

Комунікації. Коли ви підібрали компетентну команду, побудували відповідну організаційну структуру, врахували потреби ЗСУ, можливості бюджету та пропозицію виробників, настав час налагодити якісні комунікації з бізнесом.

Війна в 2024-му році: військовий експерт розповів, до чого потрібно готуватися українцям.

Саміт миру чи Саміт війни: експерт розповів, куди радше прилетить Байден.

"Ось той поштовх", - військовий експерт розповів розповів, як далі можуть йти перемовини про мир в Україні.

Поделиться сюжетом

Последние новости

Ощадбанк списывает деньги со счетов, которыми не пользуются: украинцы возмущены

Как приготовить куриные голени с картошкой: звезда "Мастер Шеф" дала вкуснейший рецепт

Готовьтесь к морозам уже сейчас: как постирать пуховик, чтоб не нести его в химчистку

Как сохранить капусту свежей до весны: лучший метод

В ТЦК предложили альтернативу тем, кто не хочет попасть на "ноль"

Сын украинского депутата оказался директором "наркобизнеса": рекламирует марихуану и Ксанакс в Лондоне

Иран отправил "частные" спутники в РФ для запуска

НБУ будет сохранять политику «дорогих денег»: украинцев предупредили о рисках

Нарушил главное правило? Полицейского уволили из-за интима с бывшей возлюбленной

Рецепт идеальных панкейков для завтрака: всегда получаются вкусными и пышными

Тарифы на коммунальные услуги: какие платежки увеличатся в ноябре

Рейтинг самых спокойных знаков Зодиака в астрологии

Хотите зарплату - подождете несколько месяцев: monobank заблокировал карту из-за перевода

Заказал новые доллары, а получил "потёртые": ПриватБанк объяснил, что делать

Младшему всего 16 лет: пятеро украинцев выполнили задачу против ВСУ, заказ поступил из рф